sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Дестинация Алжир - Статии

Флаг Алжир    Алжир

Подреди по: дата | посещаемост | рейтинг

Рицарите на пустинята
  Рицарите на пустинята
  Публикувана от nansi_g на 03 май 2011 г., прочетена 397 пъти, рейтинг: 3.50, коментари 0
  Туарегите са малобройна общност от едва един милион души, които обаче са разпръснати на територията на шест различни държави. Населяват обширна част от Южен Алжир и са съсредоточени около централно Мали, Буркина Фасо, най-северната част на Бенин, Нигерия и половината от Нигер. В Сахара, където е съсредоточена най-голяма група от туареги, те са известни като "сините хора" заради синия цвят на тюрбаните, с които мъжете забулват лицата си. Забулването на лицето при мъжете има няколко значения-първо, то е важно за тяхната полова идентификация , второ-смята се, че по този начин те се предпазват от злите духове, които могат да се вселят в тях през устата им. Освен това, забуленото лице на мъжете се смята за привлекателно за жените. Затова и има няколко различни типа тюрбани. Това е единствената мюсюлманска общност, при която мъжете забулват лицето си, а жените-не. Има още няколко теории за възникването на тази традиция. Според едната, тази практика започнала в далечното минало, когато мъжете туареги започнали да покриват лицата си, за да заблудят враговете си, че са жени. Друго доста логично обяснение е, че по този начин се предпазват от попадане на пясък в очите, устата и ноздрите им. Тюрбанът, наричан "шеш" покрива носа и устата на мъжете и задължително се носи на публични места. За сините хора показването на устата е табу. Тюрбанът може да се свали единствено у дома. Днес тази традиция продължава да се спазва, макар много от младите хора да не искат да носят тюрбан. Жените носят кърпа, която само покрива косата им и се носи от жената, след като тя се омъжи, за да покаже, че повече не може да бъде обичанa от друг мъж.
Алжир? На едно море разстояние
  Алжир? На едно море разстояние
  Публикувана от tot11t0 на 02 май 2011 г., прочетена 357 пъти, рейтинг: 1.00, коментари 0
  Сигурно не знаете, че официално обявеното разстояние между София и Алжир е точно 1848 км. Ни повече, ни по-малко… И че бреговата линия на страната със Средиземно море е 1210 км! Тази информация не е случайна, защото на огромната ивица има много и много прекрасни места, където може да се развие туристическият бизнес. И където трябва да се строят хотели и съпътстваща инфраструктура. В Алжирската народнодемократична република има възможности за строителен бизнес, и това ясно го казва в интервюто по-долу посланикът на страната у нас Н.Пр. Ахмед Буташ.
Паметници на културата в Алжир
  Паметници на културата в Алжир
  Публикувана от tot11t0 на 02 май 2011 г., прочетена 274 пъти, рейтинг: 3.00, коментари 0
  Ал Кала Бени Хамад
Архитектурата на пустинята
  Архитектурата на пустинята
  Публикувана от tot11t0 на 02 май 2011 г., прочетена 226 пъти, рейтинг: 1.00, коментари 0
  Наричат го перлата на Сахара, градът на кубетата, най-големият и най-посещаваният град в провинцията на оазисите Суф. Ел-Оуед е и един от най-живописните градове - колоритен пример на пустинната архитектура в Сахара.
АЛЖИРСКАТА САХАРА - ЛЕГЕНДА И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ
  АЛЖИРСКАТА САХАРА - ЛЕГЕНДА И ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ
  Публикувана от tot11t0 на 02 май 2011 г., прочетена 243 пъти, рейтинг: 1.00, коментари 0
  Арабите в Алжир наричат Сахара "Бахар бела ма", което означава море без вода, свързано с нещо романтично, загадъчно и неизследвано, което пази ревниво многобройните си тайни. Защо тези някога цветущи райони са се превърнали в пясъци, негодни за живот, дали това не е потъналата Атлантида, защо завоеватели и пътешественици, изследователи и авантюристи, преодолявайки огромни трудности, са рискували живота си, за да отидат в Сахара? С цената на всичко човекът е искал да стъпи още един път по пътищата на древните кервани. Движещите се дюни засипвали тези пътища, унищожавайки всичко живо. В някои особено горещи райони на пустинята човекът, лишен от вода, умира след няколко часа, погребан от природата под движещите се дюни. Пътуваниятя на юг през летните месеци без особена необходимост са забранени поради голямата горещина и пясъчните бури. Без камилите Сахара не съществува.След като камилата изпие наведнъж 120 до 150 литра вода, може да се движи 6 дни непрекъснато, като изминава дневно по 60-70 км., а може и да не яде 7-8 дни.Тревата алфа напълно удовлетворява глада и. Кожата на камилата притежава около 20 различни оттенъка. Не случайно в арабската поезия камилата се сравнява с любимата жена. Според една поговорка"Камилата яде бодли, а носи злато."От нея се използва всичко, даже и урината в местната козметика. Ако посетите оазиса Бу Саада ще видите, че животът си тече нормално, въпреки горещините. На пазара в този оазис можете да си купите всичко: жито , ечемик, масло, овче сирене, дрехи, тъкани и килими от камилска вълна, стотици видове подправки, сякаш не си в пустинятя, а в рая на изобилието...И тук Атласките планини са естествена преграда срещу движещите се пясъци, реките са къси, неплавателни и често пресъхващи. Само една река-Шелиф,/дълга 700 км./, има постоянен отток през годината. Щраусите, лъвовете и газелите са били избити преди повече от 100 години, а съвременната фауна е представена от копитни животни- глигани, антилопи, елени и др. На всякъде са разпространени змиите /кобра, пепелянка, смок/. Понякога в Сахара падат толкова валежи, колкото в България за един ден. Въздухът е сух и лочти винаги се наблюдава обилна утринна роса........Отварям щорите на малкото хотелче, където ще спим, за да вдишам горещият вятър с аромат на Сахара.
Парк Дуня, Алжир
  Парк Дуня, Алжир
  Публикувана от tot11t0 на 02 май 2011 г., прочетена 196 пъти, рейтинг: 1.00, коментари 0
  Този проект с размер 6.6 милиона квадратни метра се строи в Алжир, Алжир. Четвърт от площа ще се отдели за висококачествени търговски и жилищни сгради. Ще бъдат включени:

Общо 34 статии в 6 страници:
 1  2  3  4  5  6  следваща »


Статии могат да добавят само регистрирани потребители!
Ако нямате регистрация може да се регистрирате безплатно от тук...

Потърси и резервирай online хотел в Алжир      Потърси и резервирай online самолетен полет до Алжир      Екскурзии и почивки в Алжир, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp