sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Зимбабве

Флаг Зимбабве    Зимбабве

  Водопадът Виктория (Victoria falls)
  Публикувана от yonyo на 07 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 185 пъти, рейтинг: 3.50

    Пушекът, който гърми – това е описанието, което племето кололо дава на могъщата красота на водопада Виктория (Victoria Falls). Моси-оа-Туния казвали племената на всеки чужденец, пристигнал да види красивата и величествена гледка. В началото на миналия век за местните жители определяли още водопада като най-голямата завеса от падаща вода в света.

Самото име Виктория му е дадено от шотландския изследовател Дейвид Ливингстън при едно от неговите пътешествия в района през 1852-1856 година. Това е първият европеец, успял да стигне до брега на водния басейн. Списъкът със световното природно наследство на нашата планета признава двете имена на атракцията – както Моси-оа-Туния, така и Виктория.

Географското разположение на забележителността е на границата между Замбия и Зимбабве, на около 18 км. Южно от Ливингстън.

Водопадът Виктория е част от два национални парка и се счита за най-големият водопад в света. Той е широк 1.7 км и висок между 90 и 107 метра. Невероятна гледка е да се види как водата пада в котловината, а от подходящо разстояние човек може да обхване целия водопад с поглед.

Туристите могат да наблюдават как мощните води на Замбези от 64 м. разстояние, а самата вода се излива от около 100 м. в дълбоката каменна клисура. В разгара на дъждовния сезон около 550 милиона кубични метра вода стихийно и гръмотевично се изливат надолу от близо двакилометровата базалтова клисура.

Сред другите места, удобни за наблюдение са т.нар Врящо гърне, Източния праг и Главния водопад, както и специално изградения през 1900 г. мост Виктория Фолс (Victoria Falls). Оттук овалната панорама дава доста пълна гледка върху морско зелените води на реката и смарагдовата тропическа гора.

За туристите тук особено атрактивни са възможностите да опитат полети с биплан или вертолет на величествените падащи води. Тукашните пилоти предлагат вълнуваща въздушна разходка като прелитат последователно нагоре по течението на Замбези, а след това надолу към клисурата на водопада. За по-смелите има възможност дори да се доближат на сал до пенещите се води в основата на водопада.

Водопадът Виктория предлага и различни възможности за водни спортове, скално катерене и спускане.

http://vodopadi.pochivka.com/n74-5155-%D0%92%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%28Victoria_falls%29

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Зимбабве      Потърси и резервирай online самолетен полет до Зимбабве      Екскурзии и почивки в Зимбабве, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp