sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Зимбабве

Флаг Зимбабве    Зимбабве

  Руините на ВЕЛИКО ЗИМБАБВЕ
  Публикувана от tot11t0 на 07 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 366 пъти, рейтинг: 3.00

    В Блията се казва : "И тя дала на Краля 120 таланта злато.Никой досега не бил дарявал такива богатства като тези, които кралицата на Шеба дала на цар Соломон."

Соломон, най-мъдрият и най-богат Юдейски цар от Библията вдъхновил много легенди - някои разказвали за мините на Цар Соломон, скрити някъде в Африка в място, наречено "Офир". Други говорели за мистериозната Кралица на Шеба, или по-известна като Савската царица. Арабски търговци обиколили източния африкански бряг в търсене на земите на Шеба и Офир. Африканците, търгуващи с тези араби, смятали, че мините на Соломон и изгубения град на Шеба са някъде във вътрешността.
През ХIХ в. европейците навлезли в джунглите на Африка. Един от първите проникнали в земите между реките Лимпопо и Замбези бил немският учител Карл Маух, дошъл през 1871 г. , като единствено няколко години преди него Ливингстън бил открил там 120-метров водопад и го кръстил в чест на своята кралица Виктория. Маух достигнал останките от огромни каменни съоръжения, подобни на крепости, които местните племена наричали Зимбабве. Името означавало "каменни къщи". Гледката го изумила. Стена дълга над 2,5 км с форма на елипса и височина 10 м ограждала съоръжението. Зад нея имало останки от сгради. До вътрешната част на стената се издигала висока каменна кула с форма на кошер. Всички камъни, с които се извършвало това впечатляващо строителство, били прецизно издялани и грижливо подредени – не бил използван никакъв хоросан. И до днес дошлите тук си задават най-честия въпрос: кой ли е строил тези съоръжения, след като туземците наоколо и в ХХI в живеят в тръстикови колиби? Маух и неговите спътници били убедени, че са открили легендарния град Офир, описан в Библията.

През 1929 г. при загадъчните каменни съоръжения пристигнала женска експедиция начело с Гертруда Кейтън-Томпсън, която имала цел да провери отново откритието на Маух. Археоложката била твърдо убедена в местния "африкански" характер на руините, което породило разгорещени спорове. Гертруда убедила един пилот на малък самолет да облетят голям район в околността, като в резултат на това тя успяла да открие още няколко подобни "града" с каменни стени. Разкопките веднага се пренасочили там и не след дълго се намерили доказателства в подкрепа на нейната теория. Всичко сочи до извода, че по време на европейското средновековие прадедите на местните племена, поданици на древна империя, били построили Велико Зимбабве. Открити били и каменоломните. Потвърдила се и теорията, че тогавашните племена от групата "банту" по всяка вероятност изградили каменната си империя в продължение на 4 века между 1100-1500 г. Натрупаното богатство, с което те разполагали, било от скотовъдството, слонова кост и златни предмети. Били изкопани и много ценни артефакти, като скъпоценни камъни, бисери и гривни от Арабския полуостров, графики от Индия и китайски порцелан.
Кой и защо е издигнал Велико Зимбабве с величествените му кули, за какво са служили те, си остава една от най-големите мистерии в историята на африканския континент.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Зимбабве      Потърси и резервирай online самолетен полет до Зимбабве      Екскурзии и почивки в Зимбабве, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp