sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Зимбабве

Флаг Зимбабве    Зимбабве

  Река Замбези
  Публикувана от yonyo на 07 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 365 пъти, рейтинг: 3.50

    Замбези (Zambezi river) е реката, която образува една от най-големите и красиви природни забележителности на нашата планета, а именно водопада Виктория. Той се е образувал по течението на Замбези на територията на държавите Зимбабве и Замбия. Изграден от четири отделни части - Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде, Виктория достига дължина от 1.7 километра и се счита за най-обширния водопад в света.

Река Замбези е четвъртата най-дълга река в Африка и най-голямата африканска река, която се влива в Индийския океан. Площта на басейна й се простира на 1.39 милиона кв. км, което е малко по-малко от половината речно корито на Нил. Дължината на Замбези достига 3 540 км.
Река Замбези

Тя извира от платото Лунда в Северозападна Замбия, тръгва през Ангола, движейки се по дължината на границата с Намибия (Namibia) и Ботсвана (Botswana), отново преминава през Замбия, Зимбабве и стига до Мозамбик, където се влива в Индийския океан чрез огромната си делта, разпростираща се на площ от 880 кв.км.

Замбези служи като естествена държавна граница между Замбия и Намибия и между Замбия и Зимбабве. Сред важните язовири, изградени на реката са Кариба (Kariba Dam) (за Замбия и Зимбабве) и Кахора Баса (Cahora Bassa) (за ЮАР). Преди образуването на водопада Виктория Замбези достига ширина на речното корито от около 1 800 метра.

Долното течение на Замбези е единственото място, където могат да плават кораби, а неговата ширина е около 8 км.

Сред важните притоци на река Замбези са Куиндо, който е десен, и левите реки Кафуе, Луангуа, Шире. Едни от по-големите градове, през които преминава Замбези са Монгу и Ливингстън в Замбия, Тете в Мозамбик и Катима Мулило в Намибия.

Водопадът Виктория се счита за границата между горната и средната част на Замбези. След удивителния водопад, който местните наричат Моси-Оа-Туния, а в превод означава “гърмящият пушек”, река Замбези продължава на изток в продължение на около 200 км. След това реката бързо протича през дефилето Batoka, което се счита за едно от най-екстремните и добри места в света, където може да се упражнява рафтинг и спускания с кану.

Долната част на река Замбези е 650 км от Кахора Баса до вливането й в Индийския океан. Дори и тук реката не е достатъчно дълбока и се разкроява на множество ръкави, но през дъждовния сезон водите и се обединяват в една голяма пълноводна река. Сред атрактивните представители на животинския свят, които обитават коритото и бреговете на Замбези са орли, чапли, пеликани, хипопотами, крокодили, варани.

http://reki.pochivka.com/n72-16363-%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%B0_%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B8

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Зимбабве      Потърси и резервирай online самолетен полет до Зимбабве      Екскурзии и почивки в Зимбабве, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp