sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Вашингтон, District of Columbia Forecast
 
sp
Статия за САЩ

Флаг САЩ    САЩ

  Мемориалът Крейзи Хорс
  Публикувана от yonyo на 22 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 469 пъти, рейтинг: 4.33

    Мемориалът Крейзи Хорс (Crazy Horse) е бъдещият претендент за титлата на най-високия паметник на земята. Крейзи Хорс е всъщност огромен мемориален паметник, който все още е в процес на изграждане. Мястото, където може да се види тази огромна скална фигура е в т.нар. Черни планини (Black Hills) в американския щат Южна Дакота.

Паметникът изобразява индианския войн Oglala Lakota, който е яхнал кон и сочи победоносно и несломимо напред с лявата си ръка. Макар и Крейзи Хорс да е все още в довършителен процес около него има отлично организирана туристическа база и център, който посреща туристите. В мемориалания комплекс Крейзи Хорс влизат самата скална фигура, интересния индиански музей към нея и Индианския културен център.

На територията на самата планинска верига Черните планини е образуван национален парк Къстър (Custer Park), който е защитена територия между връх Ръшмор и националния парк „Уинд Кейв”. За да стигнете най-лесно до парка и до най-голямата му забележителност – Крейзи Хорс, е добре да кацнете на летището край Рапид Сити, откъдето пък лесно може да се доберете до парка по междущатското шосе номер 90 или по магистралата „Нидълс”.

Мемориалният паметник Крейзи Хорс се счита за петото лице в Блек Хилс след образите на бившите американски президенти. Огромният паметник е изсечен на хълма Тъндърхед, който е разположен между Къстър и Хил Сити. Тази територия се смята за свещена от редица коренни жители на местността. Хълмът с мемеориала Крейзи Хорс се намира на около 13 км от самия връх Ръшмор.

Работата по Крейзи Хорс е започната през 1948 година, а автор на проекта е Корчак Циолковски. Целият комплекс е вдъхновен от идеята, че и индианците са велики войни и че и те имат огромен принос за американската история. Предвижда се след завършването на Крейзи Хорс, този мемориал да стане лице на цял индиански културен комплекс, включващ университет , Медицински център за обучение на индианците от Северна Америка и музей, разказващ за историята на северноамериканските индианци. Паметникът все още е далеч от приключване, но когато Крейзи Хорс бъде завършен той ще се превърне в най-голямата скулптура в света със своите близо 200 метра височина.

Мемориалът е изцяло с нестопанска цел, като се финансира държавно. При началото на работата Корчак Циолковски получава предложение от 10 000 000 долара, които да му бъдат опуснати на два пъти, но го отхвърля. Страхувал се, че държавната намеса в проекта ше попречи за по-нататъшното развиване на индианския културен комплекс. Така или иначе Корчак Циолковски умира през 1982 година, като Крейзи Хорс е прехвърлен на фондацията на жена му и десетте им деца.

Завършването на мемориала Крейзи Хорс няма фиксирана дата. В момента фигурата на вожда е готова и се работи по лика на коня. Фасадната страна на Крейзи Хорс е завършена и официално открита през 1998 година. Всъщност височината на обекта е 172 метра, като на ширина достига до 195 метра. Височината на главата на вожда е цели 27 метра, докато изображенията на четиримата американски президенти достигат едва 18 метра. Днес в музея на северноамериканските индианци посетителите могат да разгледат изключително богата експозиция с индиански предмети и реликви. Тази изложба се счита за една от най-добрите и големи, които могат да се видят в цял свят.

http://zabelejitelnosti.pochivka.com/n27-10472-%D0%9C%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%B7%D0%B8_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D1%81

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в САЩ      Потърси и резервирай online самолетен полет до САЩ      Екскурзии и почивки в САЩ, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp