sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Вашингтон, District of Columbia Forecast
 
sp
Статия за САЩ

Флаг САЩ    САЩ

  Замъкът Монтезума
  Публикувана от gogi99 на 15 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 215 пъти, рейтинг: 3.50

    Замъкът Монтезума (Montezuma Castle) е едно от важните исторически места, които днес могат да се видят на територията на САЩ. Монтезума по своята всъщност представлява комплекс от издълбани в скалите жилища, който разказва своята древна история, която е повече от 1000 години. Замъкът Монтезума се счита за едно от най-добре запазените и внушителни скални жилища в Америка, като е първенец сред исторически паметници като Wupatki, Tonto, Walnut Canyon , and Tuzigoot. Замъкът Монтезума е ископан във варовиковите скали на северна централна Аризона.

Монтезума доминира над околния район на реката Бийв в долина Верде. Целият комплекс Монтезума е служел за нещо като жилищна сграда на индианците Синагуа, живяли тук преди повече от 600 години. Приема се, че първите, които живеят на това място са Ацтеките по времето на император Монтезума, но истина е, че замъкът е изоставен почти един век преди той да се роди.
Замъкът Монтезума

Индианците от племето Синагуа истройват своите жилища в скалните галерии на Монтезума някъде през 13 век, но век по-късно изоставят своя дом по неизвестни причини. Предполага се, че те са напуснали района или поради продължителна суша и липса на препитание, или поради чести конфликти с индианците от племето Yavapai, които съществуват и до днес. Най-вероятно, ако има родственици от племето Синагуа живее и в наши дни, то те са били претопени с други индиански групи.

В действителност замъкът Монтезума носи своето име некоректно спрямо историческата действителност, защото ацтеките изоставят своите скални килии доста преди императорът да се роди. Некоректно е също така, тази американска старина да се нарича замък, защото в действителност е праисторически комплекс от скални жилища.

Комплексът е устроен на 5 етажа, като има 20 скални жилища, в които могат да живеят около 50 души. Това, което е оцеляло до днес са само жилищни килии, но има следи и от по-големи помещения, които не са оцелели до днес.

Около един милион посетители годишно посещават Замъка Монтезума, който е обявен за национален паметник. В района на тази историческа забележителност няма специални условия за къмпинг, но за сметка на това са изградени множество хотели, мотели и места за нощувка само на 30 мили от комплекса. Към замъка Монтезума е изграден и туристически център, в който може да се разгледа и интересен музей с артефакти.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в САЩ      Потърси и резервирай online самолетен полет до САЩ      Екскурзии и почивки в САЩ, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp