sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
Статия
Статия за САЩ
 
sp
Статия за Танзания

Флаг Танзания    Танзания

  Танзания
  Публикувана от tot11t0 на 21 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 184 пъти, рейтинг: 1.00

    На юг от величествената планина Килиманджаро и огромното езеро Виктория до езерото Малауи и между езерото Танганика и Индийския океан се намира Обединена република Танзания. Тези, които чуват за пръв път това име, са склонни да приемат ,че то се отнася за страна от фантастично-приключенски романи. Танзания е едно от новите имена върху постоянно променящата се карта на Африка, появило, се, след като две бивши английски колонии извоюваха своята свобода.

В названието Танзания се съчетаха имената на известната страна Танганика и прочутия остров на подправките Занзибар.В тази екваториална страна сезоните се различават само по количеството на дъждовете. Тук няма зима. Цари вечно лято. Понятията пролет, лято, есен, зима са заменени с малък сух сезон (януари, февруари), голям сезон на дъждовете (от март до май), малък сезон на дъждовете (от октомври до декември) и голям сух сезон (от май до октомври).Огромната площ на Танзания (940 000 кв. км), около осем и половина пъти по-голяма от България, е заета предимно със саванна растителност. На отделни места са запазени от някогашните огромни тропически гори.

На територията на Танзания има няколко резервата за запазване на африканските животни. Между тях най-известен е резерватът Серенгети, където живеят на свобода много антилопи, зебри, биволи, жирафи и лъвове, хиени и много други. Безразсъдни бракониери убиват много от тези животни за кожите и рогата или за да има паша за овцете. "Серенгети не бива да загине." Овцете не бива да изядат жирафите. Та това са животни гордост за тази африканска страна. Глави на жирафи са изобразени върху държавния герб на Танзания. Танзания е известна освен с кресливите си птици, хищни лъвове, огромни слонове, леопарди, хиени и игриви маймуни и с безмълвните и работливи едри тропически мравки, термити, чиито огромни "жилищни постройки" се издигат на 3 - 4 м над земята.

В езерата и реките се срещат африкански крокодили. Само в езерото Киву няма крокодили. Легендата разказва, че те заедно с другите животни в това езеро се сварили, когато тук някога изригнал вулканът Карисимби,При наблюдения в резерватите на Танзания учените откриват и разгадават много тайни в живота на дивите африкански обитатели. Така например никой пътешественик не е намирал труп на слон. Имало предположение, че слоновете имат гробища в непристъпните джунгли, където отиват, когато усетят своя край. Но защо не са намерени техните трупове? В едно стадо слонове ловци убили техния водач. Слоновете се опитали да го отнесат, оттегляйки се към джунглите, но това не им се отдало. Тогава те изкопали с копитата си дълбока яма и там го погребали. Друг учен наблюдавал жестока война между две големи армии от термити, които очертавали фронтовите линии, правили пробиви, атакували, обсаждали и унищожавали противника, Когато в някой сектор на фронта загинели много термити, на тяхно място били изпращани заместници. Санитари се грижили за труповете, а щаб ръководел операциите на военните действия, след които армията победителка завладявала спорните земи и победените трябвало да си търсят друга територия. Скакалците са истинска напаст за растителността, но те пък от своя страна са любима храна на някои туземни племена.

Измежду всички насекоми обаче най-опасна е мухата цеце. Нейното невинно звучащо за нас име с тревога се произнася от негрите. Малката муха е истински бич за осемте милиона рогат добитък на Танзания.Континенталната част на Танзания е първа в света по добив и износ на сизал, а островите Занзибар, Пем-ба и малките островчета край тях са на първо място в света по производство на карамфил. Сизалът е влакно, което се получава от листата на тропичното растение агаве. Влакното е получило своето название от името на мексиканското пристанище Сизал. То е много твърдо, грубо и здраво. Годишното производство възлиза на 220 хил. т и представлява една трета от целия световен добив. Агаве вирее най-добре в крайбрежната провинция Танга.

В приезерните провинции се отглеждат хубав дълговлакнест памук, ценни етеричномаслени растения, типични за Африка, силен чай, ароматично кафе, захарна тръст, тютюн, просо сорго, фъстъци, царевица, маниока, папая, пъпешово дърво, бобови растения и др. Всеки би вкусил с голямо удоволствие ароматичния вкусен и много богат на много видове витамини и мазнини плод авокадо, напомнящ по форма на нашенска круша. Баобабовите дървета в Танзания като великани се издигат над окръжаващите ги акации, които напомнят на разтворени чадъри. Голямо е значението на кокосовата палма, заслужено -наречена "царица на палмите". От кокосовите ядки - копра, се добива хубаво на вкус палмово (кокосово) масло. Годишно тук се добиват 12 хил. т копра.

Ядката на ореха е обвита от тънка здрава черупка и дебела влакнеста обвивка, от която се извлича кокосово влакно - кайр. От черупката се правят хубави копчета, а от влакното се изработват рогозки, четки, върви и др. От стволовете на палмите се правят лодки, мачти и др. От пъпките и съцветията се прави захар и вино, от листата широкополи шапки, въжета, покриват се къщите на туземците.На островите Занзибар, Пемба и Мафия има над 4 милиона карамфилови дървета. Техните сухи кафяво-червени плодове, прилични на гвоздейчета, се събират и изнасят в цял свят.

В Занзибар се добиват общо 15 хил. т карамфил и 80% от цялото световно производство на търсеното карамфилово масло. Освен това тук се отглеждат ананаси, ориз, маниока, сладки картофи-батати, лимони, портокали (златните ябълки от източните народни приказки), канела и други подправки. Добре виреят бананите.От земните недра на Танзания се извличат диаманти, злато, сребро, оловни и медни руди, слюда, графит. Големи количества сол се добиват от безотточните езера.Човек би помислил, че при тия богатства десетте милиона негри, населяващи Танзания, живеят добре. Това не е така - доскоро богатствата на тази чудна страна се ограбваха от Великобритания, защото до 1961 г. Танзания бе нейна колония, а султанатът Занзибар бе под опеката на същата империя.Бреговете около островите Занзибар и Пемба, та дори и около Дар ес Салаам са осеяни от очарователни рифове с райска зеленина. Ала в тези прекрасни места са станали безброй корабокрушения и още се разказват опасни пиратски приключения.Танзания и Занзибар имат сходна природа, население, историческа участ и еднакви стремежи, сега намерили израз в обединението.

Името на острова Занзибар значи "страна на занзите" (племето зангу).В Танзания живеят негри от групата банту. Най-изостанало в Танзания е племето хадзапи. Хадзапите имат кожа с тъмношоколадов цвят, гъсти и черни къдрави коси, дебели устни. Те не познават друг поминък освен лова. Хранят се с плодове и корени, с които ги дарява екваториалната растителност. С голяма охота консумират различни насекоми и най-много скакалци. Въоръжени са с лъкове, отровни стрели и каменни брадви. Ходят на лов голи, нямат постоянни селища, не знаят да правят тъкани и съдове, но в замяна на това са превъзходни ловци. Ето как един пътешественик описва лова на щрауси от хадзапите: "Не чувствайки бедата, щраусът лежи спокойно върху яйцата. Докъдето погледът стига, наоколо не се вижда жива душа. Само тук-там сред оскъдната трева се виждат малки храсти и бодлива акация. Изведнъж един от близките храсти се размърдва и започва бавно да се приближава. Щраусът тревожно се оглежда. Но когато птицата се успокоява, храстът отново оживява и пропълзява. Изплашеният щраус скача, но е вече късно. Тънко просвистява стрела и огромната птица се катурва на горещия пясък.Племената в Танзания, макар все още много изостанали, са свободолюбиви, чужди на суетността и престореността. Те нямат писменост, но имат свои средства, свое "радио, телефон и азбука". Това са барабаните там-там - издълбани дървени късове с опната кожа. И в тази уредба за предаване на съобщения на големи и малки разстояния има различни по форма, звучене и сила барабани - това са тамтамите чондо, гома и улунду. И често някой старинен барабан може да проговори. Тогава той става жива история.

Под дланите на стария негър кънтят звуците, които той е научил от дедите си. Тези старинни звуци някога биели тревога. Те предупреждавали за идването на бели въоръжени до зъби ловци на роби. Тамтамът спасявал много хора, които бягали в джунглите. Щом минела опасността, той ги зовял към танците. И днес тамтамът е верен помощник в трудовото ежедневие. С него сигнализират при разминаване на коли по еднопосочните пътища, при взривяване в мините и кариерите за диаманти, за събрания в селата, тамтамът буди заспалите, когато избухне пожар."Макар и бавно, Танзания се пробужда И всеки удар на тамтама сякаш праща и друга вест до всички хора на света. Тя гласи: Там, там, там, зам! Танзания е обединена, свободнаи независима държава!

http://www.kakvo.org/tanzaniya/geografia/statia

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Танзания      Потърси и резервирай online самолетен полет до Танзания      Екскурзии и почивки в Танзания, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp