sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Статия за Турция

Флаг Турция    Турция

  Туз (езеро)
  Публикувана от dori368 на 02 юли 2010 г.
  Тази статия е прочетена 217 пъти, рейтинг: 3.00

    Езеро Туз, (турски: Tuz Gölü , което означава Соленото Езеро) е езеро в централната част на провинцията Анатолия, Турция. Езерото е второто по големина в Турция, след езеро Ван. Намира се на около 105 километра северо-източно от Кония, и на 150 километра югозападно от столицата, Анкара.

През повечето от годината, Туз не е по дълбоко от 1-2 метра. Площта му е около 1 600 км². Територията на езерото е разделена между тези турски провинции: провинцията Анкара, провинцията Акцарай и провинцията Кония.

Езерото е с изключителен физиологичен разтвор, и през лятото, по-голямата част от водата му пресъхва и се превръща в слой от сол който достига дебелина до 30 см. През зимата, част от солта се разтваря отново в прясна вода, която се въвежда в езерото чрез валеж на дъжд. Този процес подпомага на солните мини, които се намират в езерото. Трите активни мини в езерото произвеждат 70% от солта, консумирана в Турция. Основната дейност в района около езеро Туз е основно свързана с преработката и рафинирането на сол. Земята около езерото е плодородна, с изключение на южната част, където широки сезонни наводнения са често срещани.

от Уикипедия

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp