sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Статия за Турция

Флаг Турция    Турция

  Кекова - остров
  Публикувана от yonyo на 01 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 284 пъти, рейтинг: 4.00

    Кекова (Kekova Island) е прелестен малък остров, който се намира в област Анталия (Antalya) в Турция. Главният остров заедно с още цяла група по-малки живописни суши се намира в отдалечената южна част на страната, точно на средиземноморския браг. Най-близкото населено място е град Каш (Kaş), чието име се превежда като „турска наслада”.

Най-лесно може да се доберете до Кекова, като кацнете със самолет или на летището в Даламан (Dalaman), което е на около 180 kм от Каш, или на аерогарата в Анталия, която пък е на 192 kм. Оттам до Каш може да вземете автобус или такси, но последният вариант ще ви излезе доста солено. Най-приятното време за посещение на островчетата Кекова е през пролетта, лятото и есента, като до тях придвижването става с корабче от Каш.

Неслучайно Кекова е популярна туристическа дестинация в южната ни съседка. Тук освен богатият животински свят и удивително красивата природа, има голямо историческо наследство. Тук, на северният бряг на острова някога е бил разположен древният град Аполония. Но поради силно сеизмичният характер на района и честите земетресения тук градът се свлича под морското равнище. Днес Аполония може да се види на дъното сред бистрите сини води.

Това селище датира от 5 в. пр. н.е., а днес стотици любителите на гмуркането с акваланг се стичат на остров Кекова, за да поплуват покрай каменните стълби, колони и мраморни зали на Аполония. В района е разрешено гмуркането с акваланг в 12 отделни места, като е забранено провеждането на подобни мероприятия в районите обявени за исторически и природен резерват.

След земетресенията, които потапян Аполония, оцелелите й жители се преместват във вътрешните части на острова и основават градовете Симена (днешното село Кале) и Аперла и Теймуса. Някога Симена е била преуспяващ град, основан през около 3000 г. пр. н.е. , като дори сече собствени монети.

http://ostrovi.pochivka.com/n70-6418-Кекова_-_остров

Тук може да се види полуразрушената крепост Калекой, която разполага с уникален малък тяатър за 400 души. Отвъд стените й могат да се разгледат руините на храма в чест на Посейдон, а цялата местност наоколо е обсипана с останки от древни бани, къщи и гробове.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp