sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Статия за Турция

Флаг Турция    Турция

  Мавзолеят в Халикарнас
  Публикувана от dori368 на 01 юли 2010 г.
  Тази статия е прочетена 270 пъти, рейтинг: 3.00

    Думата "мавзолей" произлиза от името на царя на Кирия Мавзол и днес се използва за обозначаване на всяка голяма гробница.
Мавзолеят в Халикарнас е бил огромен гробница, издигната от царя на Кария Мавзол и неговата съпруга царица Артемизия. Построен е през 353 г. пр.Хр. Представлявал солиден храм, заобиколен от 36 колони в йонийски стил. Халикарнас е днешен Бодрум (Турция). Мавзолеят в бил висок 135 стъпки (45 метра) и е бил богато украсен с релефи и склуптори, дело на четирима прочути гръцки майстори Скопас, Леохар, Тимотай и Бриаксис. В Британския музей са изложени много фрагменти от него, като за две от статуите се предполага, че са на самите Мавзол и Артемизия.

История и конструкция

Когато персите разширили своята империя, включвайки в нея Месопотамия, Северна Индия, Сирия, Египет и Мала Азия, царят им вече не можел да контролира цялата територия без помощта на местни губенатори - сатрапи. Царството Кария се намирало в западната част на Мала Азия, толкова далеч от столицата на персите, че практически било независимо. Царят на Кария, Мавзол царувал от 377 до 353 г. пр.Хр. и преместил своята столица в Халикарнас (днешен Бодрум). Неговото царуване не може да се отбележи с нищо забележително, освен с изграждането на собствения му мавзолей. Проектът бил на съпругата му и сестра - Артемизия. (В древна Кария било прието владетелите да се женят за собствените си сестри. Строежът е започнал докато цар Мавзол е бил все още жив. Завършен е през 350 г. пр.Хр. - три години след неговата смърт и една година след смъртта на Артемизия.

Мавзол и царица Артемизия управлявали Халикарнас и околностите му 24 години. Цар Мавзол, въпреки че бил с местен произход, говорел гръцки и се възхищавал на гръцкия начин на живот и управление. Той основал по крайбрежието много градове по гръцки образец и насърчавал гръцките демократични традиции.

Мавзол решил да построи нова столица, град - възхитителен и непревземаем. За да осъществят идеята си Мавзол и Артемизия изхарчили внушителна сума пари. Построили статуи, храмове и сгради от блястящ мрамор. В центъра на града Мавзол планирал да построи храм, където да почива тялото му след смъртта. Храм, които да покаже на бъдещите поколения, колко богати са били той и съпругата му. През 353 г. пр.Хр. Мавзол умира, оставяйки своята съпруга потънала в скръб. Артемизия изпратила писма до Гърция, за да намери най-талантливите майстори на това време. Това включвало и Скопас - човекът, който ръководил възстановяването на храмът на Артемида в Ефес. Другите скулптори били Леохар, Тимотай и Бриаксис, който се присъединили към Скопас, както и стотици кадърни майстори. Гробницата била издигната на хълм над града. Цялата структура била поставена в обграден двор. В центъра на двора имало каменна платформа, на която била издигната гробницата, изградена изцяло от бял мрамор.

Красотата на мавзолея не е само в структурата му, а и в декорациите и статуите, които са го украсявали. Имало е 10 статуи, в естествена големина, на хора, лъвове, коне и други животни. Статуи са били дело на четиримата гръцки скулптори - Скопас, Леохар, Тимотей и Бриаксис, като всеки от тях е направила по една страна от храма.

Някои от скулптурите са оцелели и днес са изложени в Британския музей в Лондон. Експозицията включва фрагменти от статуи и много парчета от фризовете, които показват битката с Амазонките. Там, образите на Мавзол и неговата царица, няколкото счупени останки от красивата гробница, която тя построява за него.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp