sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Статия за Турция

Флаг Турция    Турция

  Турция - ГРАДОВЕ - Кемер и Ширинче
  Публикувана от yonyo на 01 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 453 пъти, рейтинг: 3.50

    Кемер (Kemer) е турски курорт на средиземноморския бряг, намира се на 40 км западно от Анталия. Кемер се намира на залива Анталия, има 53 км крайбрежна ивица и е разположен в полите на планината Таурус. Името на града идва от турската дума за "колан" заради формата на протичащата през Кемер река. Слави се с красивата си природа – море, планина и борова гора – абсолютна хармония.
В околността на Кемер има няколко девствени плажа, но повечето от тях са каменисти или смесица от пясък и ситен чакъл. На практика плажовете на града са два - градският е каменист, предлага избор от водни спортове и круизи с яхта, а другият - "Лунна светлина (Moonlight), е с пясък и чакъл.

Други природни забележителности там са каньонът Гьойнюк, заливът Адрасан, Юч Адалар (трите острова) – известни са сред гмуркачите, има множество пещери. Интересни исторически забележителности са древните градове Фаселис и Олимпос, византийската църква в Кемер и др.

Важна информация

Население: 36 000 души

Валута: турска лира

В Кемер има няколко АТМ устройства, от които можете да изтеглите пари. Преди да обмените пари, попитайте за комисионната и курса. Най-добре обменяйте пари в банките. Работното време на банките е от 8:30 до 12:00 и от 13:00 до 17:00 часа.

Освен турска лира в магазините почти навсякъде приемат и евро, но това не е изгоден начин да пазарувате, тъй като обменният курс зависи изцяло от търговеца (и не е във ваша полза).

Интернет страници за Кемер: www.kemer-tr.info, www.kemerholiday.com,

www.visitkemer.org

Здраве: Водата от водопровода в Кемер е безопасна за пиене, но е силно хлорирана. В Кемер има болница - тел. +90 242 8141550

Спешни телефони: Полиция 155

Пожарна 110

Бърза помощ 112

Ширинче (Şirince) е приятно тихо градче на 8км от Селчук, и на 12км от Ефес. Старото име на Ширинче(Cirkince) е значело „грозен“, като хората дали това име с причина – за да не привличат чужденци и да запазят красотата на града. Въпреки главоломното развитие на туризма, града и хората са успели да запазят автентичния вид на мястото. Ширинче се на намира на върха на планина, а гледката към плантациите лозя и прасковените дървета е изключителна. Екстериорът и интериорът на къщите са комбинация от турска и гръцка култура като най – красивите от тях са отворени за посещения на туристи. На всички малки и тесни улици са разположени магазинчета за продаване на ръчно изработени продукти от всякакъв вид, също се продава и зехтин. Вината имат огромно значение за Ширинче, освен от грозде там можете да опитате плодови вина от праскови, кайсии, боровинки, къпини и др.

http://www.nasamnatam.com/grad/Kemer.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp