sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (2 теми)
 
Click for Анкара, Турция Forecast
 
sp
Статия за Турция

Флаг Турция    Турция

  Градове в Турция - Йераполис, Ичмелер, Йозконак, Кютахя
  Публикувана от yonyo на 01 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 630 пъти, рейтинг: 3.50

    Йераполис (Hierapolis) е древен град, построен на върха на Памуккале, разположен в югозападна Турция близо до град Денизли. Йераполис е част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, заедно с Памуккале. Горещите извори минерална вода са прославили града като спа център, в който са се използвали лечебните свойства на водата.
Баните са построени с огромни камъни като интересното е, че не е използван цимент. Комплексът е конструиран II в.пр.Хр., като архитектурата на зданията включва доста арки. В момента комплекса е обявен за археологически музей. Елинистическият град е съставен от успоредни и перпендикулярни улици на главната, която стига до варовиковите тераси. В началото и края на главната улица има монументални порти, заградени отстрани с квадратни кули от масивни каменни блокове. Друга порта е Домитианската – намира се близо северната порта на града. Важни здания там са храма на Аполон, най – старото местно светилище наречено Платиниум (светилището на бога на подземния свят), Нимфеум (фонтан – осигурявал водата на целия град, чрез система от тръби. Направен е в чест на нимфите), огромен некрополис с множество саркофази, мартириум – построен е в чест на Св. Петър – един от 12-те ученици на Христос и древен театър.

Ичмелер (Icmeler) е малък и тих крайбрежен град, който в последните 15 години се развива като курорт. Разположен е на 8км от Мармарис и се намира на мястото, където се събират Егейско и Средиземно море. Ичмелер е сгушен между залив и планински масив с борови гори. Градът е един от най – атрактивните курорти в Турция, идеален е за практикуване на водни спортове и пътешествия с лодки. В Ичмелер има и множество барове и ресторанти, където да се забавлявате до зори. Нощният живот на града не е много шумен така, че и хората, които искат да почиват да се насладят на спокойствие.

Йозконак (Özkonak) е подземен град построен на склоновете на връх Идис, североизточно от град Аванос. Нивата му са направени от вулканичен гранит и се свързват едно с друго чрез тунели. Комуникацията между нивата се е осъществявала благодарение на тръби. Йозконак е открит през 1972г. от местен фермер – Латиф Акар, който бил любопитен къде изчезва водата за напояване на зърнените му култури. Така той открил стая, която по късно се оказала част от огромен град, който могъл да побере около 60 000 души. Комплексът съдържа 10 етажа с дълбочина 40м, като само 4 от етажите са отворени за посетители. Йозконак разполага с кладенец, вентилационна система, винарна, а вратите са кръгли и каменни.

Кютахя (Kütahya) е град в Западна Турция разположен на реката Порсук. Надморското му равнище е 969м, а населението наброява 684 000(по данни от 2007г.). От древни времена Кютахя е известен с продуктите си на пещ или по-точно с керамика и грънчарство. В старите квартали на града са се запазили доста традиционни османски къщи, направени от дърво и гипсова мазилка. В Кютахя се съхраняват някои древни руини като византийски замък и църква. Музеят там съдържа доста добра колекция от културни артефакти и произведения на изкуството.

http://www.nasamnatam.com/grad/Kiutahq.html

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Турция      Потърси и резервирай online самолетен полет до Турция      Екскурзии и почивки в Турция, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp