sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Словения

Флаг Словения    Словения

  Страна на илирите
  Публикувана от gogi99 на 08 юни 2011 г.
  Тази статия е прочетена 341 пъти, рейтинг: 1.00

    Страната на илирите

Разказана на кратко, историята на Словения изглежда така: в древността територията на днешна Словения е заселена от илири и келти, през I в. пр. Хр. земите са покорени от Рим, през VI. тук идват славянските племена. През 788 г. територията е включена в империята на Карл I Велики. През ХI- ХIII в. на словенска територия са образувани княжествата Каринтия, Щирия, Крайна, Истрия, влизащи в Свещената Римска империя. През 1282 г. част от Словения преминава под властта на австрийските Хабсбурги.

През 1809-13 г. земите са включени в Илирийските провинции на Френската империя. За кратко част от теритолията е върната на Австрийската империя, а след след Австро-Италианската война през 1866 г. част от Словения е предадена на Италия.

На 1 декември 1918 г. след разпадането на Австро-Унгария част от Словения влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 - Кралство Югославия), друга част - в Австрия, трета - в Италия.

През 1954 г., според Лондонското споразумение, сключено между Югославия и САЩ, Великобритания, Франция и Италия, територията на Триест е разделена: градът с пристанището е даден на Италия, по-голямата част от прилежащата му област - на Словения.

На 25 юни 1991 г. след референдум е обявена независимостта на Словения, а през 1992 г. държавата е призната от Европейската общност.


      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Словения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Словения      Екскурзии и почивки в Словения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp