sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Судан

Флаг Судан    Судан

  Судан
  Публикувана от nansi_g на 04 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 196 пъти, рейтинг: 1.00

    Судан (официално Република Судан) е държава в Североизточна Африка. Това е най-голямата страна в Африка и в арабския свят, и десети по големина в света по площ. Граничи с Египет на север, на Червено море на североизток, Еритрея и Етиопия на изток, Кения и Уганда на югоизток, Демократична република Конго и Централноафриканската република на югозапад, Чад на запад и Либия на северозапад.

Хората на Судан имат дълга история, простираща се от древността, която се преплита с историята на Египет, с която е обединена то в продължение на няколко политически периоди. Съвременната история на Судан е поразен от граждански войни, произтичащи от етнически, религиозни и икономически конфликт между мюсюлмански Северна Судан (с арабски и Nubian корени), а Кристиян и animist Nilotes на южен Судан.

Судан е (от 2008 г.) се нареди на второ място по политически нестабилни страни в света според индекса на "Провалени държави", за военна диктатура си и продължаващата хуманитарна криза в Дарфур. Все пак, въпреки своите вътрешни конфликти, Судан е успяла да постигне икономически растеж.

Ранна история на Судан

Aрхеологически доказателства, потвърди, че областта, в северната част на Судан е населена най-малко 60000 години назад. [Редактиране] А постоянната култура се е появила в района около 8000 г. пр. Хр, които живеят в укрепени селища, където лицата е имало за лов и риболов, както както и събиране на зърно и добитък Herding като в същото време овчарите.

Районът е бил познат на египтяните и Куш и са силни културни и религиозни връзки с Египет. В 8-ми век пр. н. е., обаче, Куш попада под върховенството на агресивна линия на монарси, запитване, отправено от столицата, Napata, които постепенно се разширява влиянието си в Египет. Около 750 пр. н. е., цар Kushite наречен къща завладян Горен Египет и става владетел на Тива до около 740 г. пр. Хр. Неговият наследник, Piankhy, покори делта, обединява Египет, в рамките на двадесет и петия династия, и основава линия на царете, които изключи Куш и Тива, в продължение на около сто години. Интервенцията на династия в областта на съвременните Сирия предизвиква конфронтация между Египет и Асирия. Когато асирийците отмъщение нахлуват в Египет, Taharqa (688-663 пр.н.е.), последният Kushite фараон, оттегли и се върна на династията на Napata, където той е продължил да се произнесе Куш и разшири своите владения на юг и на изток.

Статуята на нубийски царя, Sudan.In 590 пр.н.е., египетска армия уволнен Napata, принуди Kushite съд да се премести в Meroe близо до шести катаракта. В Meroitic царство разработената впоследствие независимо от Египет, и по време на разгара на своята власт в 2-ра и 3-ти век преди новата ера, Meroe удължавани с район от трети катаракта на север до Sawba, близо до днешен Хартум (модерният столицата на Судан ).

В Pharaonic традиция продължава да съществува сред владетелите Meroe's, който повдига stelae за записване на постиженията на техните царува и построени пирамидите да съдържа гробовете им. Тези обекти и руини на дворци, храмове и бани в Meroe свидетелстват за централизирана политическа система, която заети занаятчии уменията и заповяда на труда на голяма работна сила. Една добре управлявана напоителна система позволява на площ за подпомагане на по-висока гъстота на населението, отколкото е възможно по време на по-късни периоди. До 1-ви век пр. н. е., употребата на йероглифите отстъпи на Meroitic скрипт, който адаптира египетски система за написването на местни ресурси, свързани с Nubian език, говорен по-късно от хората в региона.

През 6 век от новата ера, хората, известен като Nobatae окупирания Западен бряг на река Нил в северната Куш. В крайна сметка те intermarried и са се установили между Meroitic хора като военна аристокрация. До почти 5-ти век, Рим субсидирани от Nobatae и Meroe използва като буфер между Египет и Blemmyes. За "АД 350, една Axumite армия от Абисиния заловени и унищожени Meroe град, слагайки край на съществуването на независимо кралство

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Судан      Потърси и резервирай online самолетен полет до Судан      Екскурзии и почивки в Судан, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp