sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Судан

Флаг Судан    Судан

  Население, Административно деление, Икономика на Судан
  Публикувана от tot11t0 на 04 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 379 пъти, рейтинг: 1.00

    Населението на Судан е 40 187 486 (30. в света, проучване от 2005). 52% от населението са негри, управляващите араби са 39%, бербери 6%, останалите 3% са чужденци. Арабите живеят предимно на север и изповядват ислям, негрите живеят на юг. Ислямът е в основата на законодателството и на държавната религия, на юг обаче неговата позиция не е толкова силна. Пустинните области в Судан са рядко населени и там гъстотата на населението е 15 души на km².

Религия: мюсюлмани - 70%, местни африкански религии - 25% и християни - 5%.

Големи градове: Хартум, Порт Судан, Омдурман, Северен Хартум, Атбара, Вад Медани, Кости, Ел Фашер, Джуба, Касала.

Административно деление
12 провинции и два окръга: Провинции: Северна провинция, Северен Дарфур, Южен Дарфур, Сев. Курдуфан, Южен Курдуфан, Среден Нил, Сини Нил, Бели Нил, Горен Нил, Горна Атбара, Бахър ел Газал, Екваториална провинция.

Окръзи: Хартум, Ал Джазира

Икономика

Судан е слабо развита земеделска държава, която принадлежи към най-бедните страни в света. От минералните суровини се добиват злато, сол и хром. Две трети от електрическата енергия се произвежда от водни електроцентрали. От земеделските култури се отглеждат пшеница, ориз, плодове, зеленчуци, захарна тръстика, памук, просо, фъстъци и фурми. За животинските изделия са важни едрият рогат добитък, овце, кози, камили, магарета, домашни птици и риболов. Важен е ѝ добивът на дърва и изработването на арабски гуми, в което Судан е най-големият световен производител. Освен пътния и железопътния транспорт се използват плавателните реки, най вече река Нил.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%B4%D0%B0%D0%BD

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Судан      Потърси и резервирай online самолетен полет до Судан      Екскурзии и почивки в Судан, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp