sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Парагвай

Флаг Парагвай    Парагвай

  Пантанал: Последният мохикан
  Публикувана от nansi_g на 14 февруари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 231 пъти, рейтинг: 1.00

    Ако искате да отидете до една от последните девствени територии на планетата, няма по-добро място от Пантанал - обширна област в сърцето на Южна Америка в пределите на цели три държави- Бразилия, Боливия и Парагвай, в която се намират над хиляда малки и големи езера, множество реки, притоци на Рио Парагвай, тресавища и гори, които биват периодично наводнявани. Този невероятен, от екологична гледна точка, ареал е населяван от представители на огромен брой животински видове от ягуара до гигантската видра, през анакондите до огромен брой водни птици.

По голямата част от Пантанал е разположена по поречието на Рио Парагвай и притоците му. Теренът в тази част е равнинен с изящно виещи се реки, които преливат, причинявайки грандиозни наводнения в над 80% от територията по време на дъждовния сезон. По-ниските участъци представляват постоянни или временни езера и водохранилища, някои от които са покрити с една от най- удивителните водни растителни видове в света. Най-високите зони съдържат мочурливи савани с разпръснати шубраци и гори. Те рядко биват наводнявани и по-често са застрашени от пожар по време на сухия сезон. През цялата година средните температури в региона са високи -от 27 до 32 градуса по Целзий.През ноември започва дъждовният сезон, когато почти ежедневно падат поройни дъждове. Нивото на реките и езерата се покачва и понякога надхвърля шест метра. Тогава пейзажът на Пантанал наподобява на гигантско езеро, в което са разпилени като безброй мъниста островите суша, незалети от водата. Картината коренно се променя през юли, когато започва сухият сезон. Тогава водите се оттеглят и остават само малки езерца и блата, някои от които пресъхват. Подобно на островите суша през дъждовния период, сега езерцата са пръснати като безброй мъниста насред равнината, пресичана се отмногобройните реки, притоци на Рио Парагвай.

Знаете ли че:Капабирата, която тежи повече от 70 килограма, е най-големият гризач на планетата. Името й означава "господарят на тревите" на езика на индианците Гуарани в Парагвай

Пантанал представлява мозайка от наводнени ливади и савани, тропични галерийни гори( коридори вечнозелени гори в долините на реките) и сухи гори. Еко регионът е дом на повече от 400 вида растения, над повече от 500 вида пеперуди, 400 вида риби, 30 вида жаби , 8 вида влечуги, 650 вида птици и 75 вида бозайници. Най -честият гост, кацнал на клоните на дърветата, е хиацинтовият ара. В района живеят и се размножават многочислените популации на розовата лопатарка. Около 86 вида птици периодично мигрират до Пантанал от Арктика и Патагония. В реките живее гигантската видра, кайманите и рибите пираня, а ягуарът лови дребни бозайници като капибарата.

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 3
Снимка 4Снимка 5
Снимка 6

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Парагвай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Парагвай      Екскурзии и почивки в Парагвай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp