sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Парагвай

Флаг Парагвай    Парагвай

  Парагвай - кафе, банани, захарна тръстика и алтернативен туризъм
  Публикувана от tot11t0 на 14 февруари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 360 пъти, рейтинг: 1.00

    Парагвай се намира в централните части на континента Южна Америка. Разположен е между 19 и 27° южна географска ширина и от 54 до 62° западна дължина, т.е. изцяло в южното и изцяло в западното полукълбо. Страната е заключена между три държави – Аржентина (на юг и югозапад), Бразилия (на изток и североизток) и Боливия (на север и северозапад).

По-голямата част от границите на Парагвай са естествени. Те следват течението на големите южноамерикански реки Парамайо, Парана и Парагвай. Факта, че страната няма излаз на световния океан силно ограничава търговските и връзки със света и налага развитието на сухоземния и особенно на въздушния транспорт.

Релеф. Парагвай има равнинен релеф на северозапад и ниско планински на югоизток. Високи планини липсват. Най-високият връх в страната е Керо Перо, който се издига на надморска височина от 842 метра в югоизточните части на страната. Иначе по-голямата част от Парагвай е заета главно от равнини и хълмисто равнинни местности, което създава условия за наводняване и заблатяване на обширни територии през дъждовния сезон. С изключение на Бразилската планинска земя, по-голямата част от територията е с надморска височина от 100 до 200 метра.

Климат. Парагвай попада в два климатични пояса. Северозападната част от страната попада в субекваториалния климатичен пояс. Температурите са високи през цялата година – около и над 30°C. Има два сезона – сух и дъждовен. Дъждовният сезон съвпада с лятното полугодие. Зимата е доста по-суха и слънчева. Югоизточната част от страната попада в тропичния климатичен пояс, тъй като южната тропична окръжност пресича тези територии. През лятото е много горещо, а през зимата съще е доста топло, но с много по-приятни температури. През най-студения месец – юли – температурите през деня са около 23°C. Най-горещо е през януари – около 35°C. Заради отдалечеността от океанския бряг, тук климатът е с по-континентален характер, което е причината за доста високите летни температури и сравнително по-хладните зими от обичайното за тези геогравски ширини. Валежите са умерени като количество за годината, но не са равномерно разпределени по сезони. Варират от 30 до 160 мм през различните месеци. С понижаването на температурите намалява и количеството на дъждовете. Най-сухи са юли и август. Като цяло населението е концентрирано в южните тропични части от страната, защото тропичния климат е по-прохладен и лесно поносим в сравнение със субекваториалния.

Природа. Природата на Парагвай е разнообразна. На северозапад в субекваториалния климатичен пояс преобладават равнини с надморска височина от 100 до 200 метра. Пейзажът наподобява на този в саваните на Африка. През сухата и гореща зима всичко изсъхва и пожълтява, докато през летния дъждовен сезон обилните дъждове правят всичко изомрудено зелено. Тези саванни местности често се покриват с мочурища през дъждовния сезон, тъй като слабия наклон забавя оттичането на водите. На югоизток където климатът е тропичен, валежите по-равномерни и няма чак толкова крайни засушавания има красиви вечнозелени тропически гори с огромно биологично разнообразие. Тук ще откриете такива редки и интересни животински видове като пума, алигатор, папагали, маймуни и стотици видове земноводни и влечуги. Несъмнено обаче най-красивите местности на Парагвай ще откриете в централните части на страната по течението на река Парагвай. Тук виреят едни от най-красивите на континента дъждовн гори, които по красота съперничат дори на Амазония, макар, че по площ са несравнимо по-малки. Залетите равнини около пълноводната река създават благоприятни условия за виреенето на влаголюбивата растителност.

Население и селища. Парагвай има население от около 6 500 000 жители. Най-голяма е концентрацията на население около и в космополитната столицата на страната - Асунсион. В градската агломерация живеят приблизително 1 900 000 жители, което прави почти 1/3 от общото население на страната. Построен от испанците през 1537 година, днес Асунсион е сърцето на парагвайската икономика. Градът е модерен и добрия икономически растеж се вижда навсякъде. Магазини, търговски центрове, административни сгради – всичко изглежда някак ново, модерно и чисто. Други по-големи градове са Консепсион, Педро Хуан Кабалеро, Коронел Овиедо, Валярика, Сиудад дел Есте и Енкарнасион. Като цяло големите градове на Парагвай са разположени основно в източната част на страната. В етническия състав на населението преобладават основно индианци и по-малко европейски преселници от испански произход.

Икономика. Икономиката на Парагвай е развиваща се. Разчита главно на селското стопанство. Отглеждат се многобройни култури като захарна тръстика, тропически плодове (основно банани), кафе, тютюн, царевица и много други. Животновъдството също е много добре развито. Основен дял се пада на говедовъдството. Промишлеността е сравнително много слабо представена. Секторът на услугите също все още не е много развит с изключение на столицата Асунсион, където икономиката се развива с доста по-бързи темпове. Официалната валута на страната е Гуарани. Въпреки, че стандартът на живот в Парагвай е по-нисък от този в съседните държави, Парагвай се стреми бързо да стопи разликата.

История. Прагвай е основан през 1515 година от испански колонизатори. Столицата Асунсион е основана малко след това през 1537 година. До 1811 страната е колония на Испания, но на 14 май същата година добива независимост. През 1954 година Парагвай преминава през пътя на военната диктатура – нещо, което са преживявали повечето страни в Латинска Америка. Началото на 90-те години и по-точно периода 1992 – 1993 Парагвай прави смели стъпки напред и се превръща в модерно развиваща се демократична държава, която има добри перспективи за развитие.

http://www.touristmaker.com/images/paraguay/

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Парагвай      Потърси и резервирай online самолетен полет до Парагвай      Екскурзии и почивки в Парагвай, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp