sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Статия за Перу

Флаг Перу    Перу

  Перуански Анди
  Публикувана от tot11t0 на 16 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 399 пъти, рейтинг: 1.00

    Между пустинното крайбрежие и влажните екваториални гори величествено се издигат Перуанските Анди- заемат около 30% от площта на страната. Те са съставени от три успоредни вериги (кордилери)- Западни, Централни и Източни Кордилери, с повече от 170 върха над 4850м надморска височина.
Най-висок е угасналия вулкан Уаскаран 6768м. Той е част от едноименния национален парк, в който има 20 върха над 6000м. Западната верига е осеяна с много активни вулкани (Мисти, Чичани, Коропуна и др.). В южната част на Перуанските Анди се намира най-високият проход на Земята 4815м., по който минава жп линия. Между планинските вериги и хребети са разположени високи плата и дълбоки плодородни долини.
Климатът е планински, но става по-студен и суров с повишаване на надморската височина. Средните месечни температури варират от 7градуса по Целзий под нулата до 21градуса по Целзий. Перуанските Анди са много богати на полиметални руди- цинк, сребро, олово, мед, желязо, манган, волфрам, ванадий, молибден, бисмут, злато и др. По-голяма част от планинското население работи в рудодобива, а другите се препитават като отглеждат картофи, царевица, тютюн, едър рогат добитък, овце, лами.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp