sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Статия за Перу

Флаг Перу    Перу

  Перу
  Публикувана от tot11t0 на 16 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 255 пъти, рейтинг: 1.00

    Перу е третата по територия страна в Южна Америка, има широк излаз на Тихия океан. Вътрешността е заета от Андите и влажните гори на Амазония.
Перу се намира в западната част на Южна Америка. Край тихоокеанския бряг дълъг около 2410км, има множество островчета. На островите Чинча се намира най-голямото в света на гуано (птичи тор). На северозапад ясно се откроява нос Париняс- най-западната точка на континента.
В Перу са обособени три природногеографски области, редуващи се от запад на изток- крайбрежие, високи планински вериги и низинно-равнинни земи. Крайбрежната тясна низина Коста, заради студеното Перуанско течение, има сух тропичен климат и пустинна растителност.Въпреки това чрез напояване в долините на реките се отглежда памук и захарна тръстика.
Съвсем различен е облика на ниските източни земи, които заемат почти 50% от площта на страната и са част от Амазония. В северната част на този район- обширната низина Селвас, климатът е горещ и влажен- екваториален. На юг в предпланинската равнина Монтаню, климатът е субекваториален. На места валежите достигат до 3800мм годишно и районът почти изцяло е покрит с гъсти екваториални гори. Тук текат най-големите перуански реки- Укаяли и Мараньон, които се сливат на 60км южно от град Икитос и дават началото на Амазонка.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp