sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Статия за Перу

Флаг Перу    Перу

  Саксайуаман
  Публикувана от gogi99 на 19 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 423 пъти, рейтинг: 3.50

    На един от хълмовете над Куско се намира друг уникален археологически комплекс – Саксайуаман. Това е най-голямата крепост в Америка на височина 3500 – 3650 м. над морското равнище. Впрочем военна крепост е била през времето на инките, а какво е било преди това си остава загадка. На езика кечуа Саксайуаман означава “Сивокаменна хищна птица”. Била е дом на Слънцето.
Според други източници – дом на мълниите и светкавиците, с което се обясняват зигзагообразните му стени. Те са на три нива и общо достигат над 20 м. височина. Каменните блокове на строежа са уникални, по-големи от тези на строежа на египетските пирамиди и много по-съвършени като обработка. Почти всички са многоъгълни, високи до 5 метра, широки от 3 до 5 метра и тежат по стотина – двеста тона. Най-големият от тях е висок повече от 8 метра и тежи 361 тона. И всеки камък е многоъгълен, понякога с 12-16-24 и повече ъгъла. Да се чуди човек кой и защо си е усложнил толкова работата, когато за всеки съвременен строител е ясно, че еднаквите камъни ще са по-спорни за обработка и работа?! Казват – за да е земетръсно устойчиво строителството. Но египетските пирамиди са строени с правоъгълни блокове и също са земетръсно устойчиви.
Ъглите на каменните блокове са закръглени и с леко изпъкнали стени. Създава се впечатлението, че са правени от глина или пластелин, притиснати са, за да прилепнат един към друг и от натиска е започнало “преливането им” един в друг и “издуването” на външните стени. Някъде ъглите буквално са “протекли”, запълвайки перфектно празното пространство помежду им и така са се вкаменили. Повърхността им е полирана. Технологията е същата както на храмовите стени в Куско.
На много от камъните се виждат отлично направени каменни “зъбци” и едно от мненията е, че те служат като спойка помежду им. По-важният въпрос обаче е кой би “издялал” толкова прецизни ”зъбци” в камъка на ръка?! Някои специалисти смятат, че перектното шлифоване на мегалитите може да бъде само машинно, особено като се има пред вид огромното количество на блоковете. Загадка е и пренасянето на мегалитите. Кариерата, която се смята за източник на каменните блокове се намира на 35 км. Но по-прецизното сравнение на тези скални блокове доказва, че този род скали са в Боливия – на 2 500 км. от крепостта. Как са се озовали тук? С теглене на ролкови съоръжения?!
Смята се, че индианците не познават желязото. Няма данни да са използвали висша математика, не са останали много писмени паметници, които биха помогнали да се разкрие технологията на това удивително строителство. Обикновени зидари не биха се справили с тези гигантски блокове. Ако са го строили те.
Инките нямат никакво доказателство, че могат да боравят с мегалити, и което е по-странно, нямат никакъв спомен кога е строено това архитектурно чудо, приписвано на имперския период от историята им. Не помнят истинското му име. Всеки опит да се имитира това строителство е неуспешен и навсякъде се вижда разликата между основния строеж и видовете надстройки. Единственият начин, по който индианците са използвали полираните каменни блокове за строителство в Куско е било търкалянето им от крепостта надолу по хълма.
Колкото повече гидовете те убеждават, че това са строежи на инките и на прединките, толкова повече се отказваш от тези легенди. Неизвестните тайнствени строители са имали свръхтехнологии и свръхзнания, надхвърлящи всичко известно досега. И свръхвъзможности за да реализират подобно гигантско начинание. Според предание, записано от Гарсиласо де ла Вега, това чудо възникнало само за една нощ. Виракохас или виракочите са тайнствените строители? Въпросите стават повече при всяка следваща крепост.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp