sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Лима, Перу Forecast
 
sp
Статия за Перу

Флаг Перу    Перу

  Куско
  Публикувана от gogi99 на 19 януари 2011 г.
  Тази статия е прочетена 258 пъти, рейтинг: 1.00

    Градът е разположен на 3330-3360 м. над морското равнище. Хотелът ни се намира на една стръмна уличка, по която на втората крачка разбираш как се диша при такава височина – въздухът не стига, тялото ти става тежко и трудноподвижно, ушите ти започват да бучат. Сядаме в красив, цветен вътрешен двор и докато оправят паспортите и пренасят куфарите ни, опитваме чай от листа на кока. Казват, че помага на организма да се справи с надморската височина и го предлагат във всеки хотел. След сивата и мъглива Лима всичко в Куско изглежда цветно и прозрачно. Хотелът е в колониален стил, с великолепни мебели от минали епохи и много цветя.
Първо посещаваме Храма на Слънцето, Кориканча, върху основите на който е построена католическата катедрала Санто Доминго.
Управлението на Инка Пачакутек (1438-1471), на сина му Тупак Инка Юпанки (1471-1493) и на внука му Инка Уайна Капак (1493-1527) е златното време на инкската империя. Тя се крепяла на здрава административна уредба и на единен език – кечуа. Установява се единна религия – вместо култа към Виракоча – култ към Слънцето, макар Пачакутек да запазил почитта към местните божества. В страната се установява единна система от пътища, канали, мостове, водещи към сърцето (или пъпа) на империята (“куско” означава пъп на Земята).
В Храма на Слънцето имало олтар, където единствената украса била релефна плоча със златно изображение на Слънцето. Испанците подаряват по жребий златната плоча на един от първите конкистадори, а юнакът успял за една нощ да я проиграе на хазарт. Разказват, че в храма имало 5 зали. Залата на Луната, сестра-съпруга на Слънцето и майка на всички инки, и залата на Венера, почитана като паж на Слънцето били облицовани целите в сребро. Залата на гръмотевиците и мълниите била украсена в злато. Четвъртата зала била предназначена за дъгата, облицована в златни плочи, върху които били нарисувани цветовете на дъгата. Петата зала била на върховния жрец и според Гарсиласо де ла Вега , също украсена със злато. Достъпът до Храма на Слънцето не бил разрешен за всеки индианец, а само за онези, които били инки – посветени. Вътре имало пет фонтана от различни извори, а тръбите били от масивно злато, което конкистадорите присвоили. Чешмите разрушили без да разберат от къде идва водата. Златото от стените било изкъртено, а залитe сринати, доколкото това е било възможно. Върху основите започва строителството на католически храм.
Трапецовидните ниши, прозорци и врати в храма са проектирани и в други инкски сгради, като устойчиви на земетресения. Но символиката на подобна геометрия остава скрита до днес. Инките приписват всички исторически сгради на собствената си история. Майсторството на древните строители обаче е несравнимо с инкското. Стените са от идеално полирани камъни, плътно прилепнали един към друг. Отличителен белег на това строителство са многоъгълните камъни, които са “залепени” без никаква спойваща мазилка. Един от камъните, поставен на една от вратите има 34 ъгъла – сякаш да ни провокира да си представим сложното майсторството на рязане, полиране и “лепене” на тези мегалити и да се запитаме как е възможно такова съвършенство и такава прецизност.
От центъра на Храма на Слънцето в Куско излизат 49 лъча, които определят пътищата из цялата империя. По тези “лъчи” се намират „уаките” (свещените места), водохранилищата, храмове-крепостите, много от тях, съхранени до днес. Но ако цифрата 49 има сакрално значение, то до днес е останало скрито.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Перу      Потърси и резервирай online самолетен полет до Перу      Екскурзии и почивки в Перу, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp