sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Уелингтън, Нова Зеландия Forecast
 
sp
Статия за Нова Зеландия

Флаг Нова Зеландия    Нова Зеландия

  Нова Зеландия 1792-1907 год
  Публикувана от tot11t0 на 25 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 221 пъти, рейтинг: 3.50

    В продължение на близо 1000 години маорите били единствените жители на Нова Зеландия, но със заселването на европейците на острова, те трябвало да се борят за земите си.
Маорите започнали да се заселват в Нова Зеландия в началото на VІІ век придвижвайки се с канута от други острови в Тихия океан. Те се установили главно по крайбрежието и край реките на Норт Айлънд (остров Северен), но създали няколко общности и на Саут Айлънд (остров Южен).
През 90 години на ХVІІІ век на острова се появили първите поселения на бели моряци и авантюристи, които водели изгодна търговия с кожи на тюлени и морски котки.
В 1814 година английският свещенник Самюъл Мордън основал сред маорските племена мисии, а две деситилетия по-късно се появила и френска католическа мисия.
В процеса на завладяване на Нова Зеландия стълкновенията между европейците и местните жители започнали да зачестяват. Броян на заселниците непрекъснато нараствал и те се нуждаели от големи парцели зими, а маорите вярвали, че земите им принадлежат на техните потомци и отказвали да ги продават.

набран от мен материал от Енциклопедия История на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Нова Зеландия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Нова Зеландия      Екскурзии и почивки в Нова Зеландия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp