sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Уелингтън, Нова Зеландия Forecast
 
sp
Статия за Нова Зеландия

Флаг Нова Зеландия    Нова Зеландия

  Реки от лед
  Публикувана от ir3ni7a на 24 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 251 пъти, рейтинг: 1.00

    Представете си огромна река,която с рев се спуска надолу по неравен склон-вълните бучат, а между тях се появяват дълбоки падини. И изведнъж тя замръзва и се превръща в лед. Току-що въображението ви обрисува картина на двата най-популярни глетчера в Нова Зеландия-Фокс и Франц Джоузеф. Първият получил името си през 1872год. в чест на тогавашния министър-председател Уилям Фокс. Маорското наименование на глетчера Франц Джоузеф (австрийски император) е NGA ROIMATA O HINE HUKATERE, koeто ще рече "сълзите на девойката от лавината".
Легендата гласи, че девойката HINE помолила любимия си TANE да я изпроводи да изкачи планината,но по пътя той загинал и сълзите на девойката се превърнали в лед.Двата глетчера са на повече от 15 000год.и са от последната ледена епоха.Дължината им е 13 км.и отстоят само на 17 км. от Тасманово море.Водят началото си от Новозеландските Южни Алпи и ако глобалното затопляне оказва влияние на повечето глетчери в света и те намаляват размерите си,то при Фокс и Франц Джоузеф не е така.От 70-те год.и двата са в период на разтеж-повече от 40 см.на година.Великолепието им привлича много туристи.Все пак това са двата най-лесно достъпни глетчери в света.Дълбоко в леда(повече от 300м.)разтопените води образуват пещери,а дневната светлина се процежда в различни нюанси на синьото.Често се чува шум от течаща вода.Туристите ,които посещават глетчерите могат да останат (не)приятно изненадани от присъствието на папагалите кеа,които освен,че са много нахални и измъкват храната от ръцете сериозно могат да повредят с човките си автомобилите.Най-добрият изглед на ледниците е от езерото Матесън,Наричат го още огледалното езеро заради спокойствието на водите му.

http://idi.bg/blogs/view/blog/941

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Нова Зеландия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Нова Зеландия      Екскурзии и почивки в Нова Зеландия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp