sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Уелингтън, Нова Зеландия Forecast
 
sp
Статия за Нова Зеландия

Флаг Нова Зеландия    Нова Зеландия

  Нова Зеландия - високоразвита индустриално – аграрна страна
  Публикувана от tot11t0 на 23 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 183 пъти, рейтинг: 3.50

    Въпреки, че селското стопанство е водещ отрасъл в икономиката, през последните 30 год. в Нова Зеландия се развиват и редица други производства. Високата цена на транспортните разходи за вносни суровини ограничава възможностите за развитие на тежката промишленост и страната разчита на отраслите използващи местните ресурси.
Водеща е леката и хранително- вкусовата промишленост. Изградени са огромни предприятия за преработка на месо, мляко, плодове и зеленчуци, вълнено- предачни и текстилни фабрики, заводи за облекла и кожени изделия.
Важно място в икономиката заемат горското стопанство и отраслите дърводобив, , целулозно- хартиена, полиграфическа и мебелна промишленост.
В миналото голяма част от гъстите гори на Нова Зеландия били изсечени. Днес много от горските площи са обявени за защитени територии. Над 90% от дърводобива се използва за дървен материал, а от ценната твърда дървесина се произвеждат мебели.
Над 1/3 от трудоспособното население е заето в обслужващи дейности като банково и застрахователно дело и туризъм. През последните десетилетия туризмът се разраства и е един от водещите отрасли, с най-големи валутни приходи. Ежегодно Нова Зеландия посещават 1,8 туристи. Те идват тук заради удивителната природа и запазените традиции на маорите, а също и заради славата на Нова Зеландия като мирна и спокойна страна.
Нова Зеландия има значителни запаси на желязна руда, мед, олово, цинк, злато, както и на въглища, нефт и природен газ, открити през 70-те години на ХХ век. На тяхната основа се развиват нефтопреработването, химическата промишленост, черната и цветната металургия.
Около 4/5 от електроенергията на страната се произвежда от потенциално неизчерпаеми енергоизточници- геотермални и водни (реки, приливи и отливи). По-голямата част от хидроенергията се произвежда на Южния остров, който осигурява електроенергия и за Северния, гъсто населен остров.
Нова Зеландия има огромна транспортна мрежа, но първокласните пътища са само 150 км. Голям е броят и на личните автомобили- над 2,5 милиона.
Има множество малки летища и фериботи, които обслужват крайбрежията на двата острова.

набран от мен материал от Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Нова Зеландия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Нова Зеландия      Екскурзии и почивки в Нова Зеландия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp