sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Уелингтън, Нова Зеландия Forecast
 
Снимка
Снимка от Чили
 
sp
Статия за Нова Зеландия

Флаг Нова Зеландия    Нова Зеландия

  Нова Зеландия – най-зелената, най-младата, страната на маори
  Публикувана от gogi99 на 22 декември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 342 пъти, рейтинг: 3.50

    Нова Зеландия е островна страна разположена в Тихия океан в Южното полукълбо, състояща се от два главни острови Северен остров и Южен остров и група на по-малки острови като Чатъм, Стюарт или Ракюра. Острови с по-специален статут като Кук, Ниуе, Токелау и други са островни държави в пълна автономия от Нова Зеландия, но жителите им се считат за граждани на Нова Зеландия. Уелингтън е столица на страната, докато Окланд е най-големият град и най-населена метрополия. Нова Зеландия е демократична държава и конституционна монархия под символичното ръководството на британския монарх кралица Елизабет Втора и любопитно е, че има 2 национални химна – британския “Боже, опази Кралицата” и “Боже, защити Нова Зеландия”.

Населението на Нова Зеландия има европейски и азиатски прадци, както и процент, принадлежащ към коренните полинезийски жители маори или хора, които са от полинезийски произход, но не принадлежат на маори култура.

Нова Зеландия е последния регион на света, до който човешката цивилизация се докосва. Културата и традициите са очарователно съчетание на американски, британски, австралийски, полинезийски (главно маори) и азиатски влияния.

Фестивалите и празниците, които се отбелязват тук са много и разнообразни, вариращи от типично местни като Дивали, през традиционната Коледа и китайската Нова Година до Големия полинезийски фестивал на Пасифика.

Уникалното за хората в Нова Зеландия е, че те са изключително толерантни, смятат, че религията е личен въпрос, което е причина за мирния и спокоен начин на живот, в който се приема различнността. Местната маори култура, почти претопила се при въвеждането и разпространението на християнството, е оставила отпечатък върху почти всичко що е новозеландско и изживява бум през последните няколко десетилетия. Дори за запалените по ръгбито, типичен за държавата спорт, не е тайна танца-икона на маорите и впоследствие на отбора на Черните – Хака (символизира войната с лошото), изпълняван от спортистите преди важни мачове. Хака е живата традиция в Нова Зеландия.

Маори е култура, богата на митове и легенди. Създаването на света се описва като следствие от насилственото разделение на Ranginui, Небето Отца, и Papatuanuku, Земята Майка, от техните деца. Много приложни искуства и художествени занаяти, типични за маори традициите, графично изобразяват тази борба. Създаването на Нова Зеландия е описано също от легенда - техния бог съумял, наред с други неща, да обуздае и смили слънцето, за да направи по-дълъг и светъл деня. Въпреки това неговото най-голямо постижение е “улавянето” на Северния остров - рибата на маори - погледнете от въздуха картата на Северния остров, за да се убедите, че напомня риба. Маорите вярват, че далечния север е опашката на риба, а пристанището Уелингтън устата.

Като племенни полинезийски хора, маорите имат уникални традиции. Най-доброто място да се видят е в marae – земите на маорите. Много туроператори в Нова Зеландия организират посещения на marae, което не бе трябвало да пропуснете. Местните ще ви поздравят със специален ритуал, наречен powhiri и ще произнесат реч съобразно традицията във ваша чест.

Маори култура е богата и разнообразна и постоянно се развива. Тя включва освен традиционни и съвременни изкуства. Традиционните изкуства като резбарство, тъкане, kapa haka (групови представления), whaikorero (ораторско майсторство) и moko (татуировки) се практикуват в цялата страна. Творците вървят по стъпките на своите предци tipuna и използват техники на работа от преди стотици години, но също така разработват нови техники и форми. Днес неизменна част от маори културата са изобразително изкуство, кино, телевизия, поезия, театър и хип-хоп.

Когато пътувате през Нова Зеландия, природните забележителности са тези, които ще създадат магията във вашия ден. Снежни планини, вулкани, възхитителни плажове, отдалечени пешеходни пътеки, фийорди, пустини, езера и много, много неща, които може да правите било то като самостоятелни туристи или такива, включили се в групови посещения с екскурзоводи. По-популярните дейности, на които туристите предпочитат да се отдадат са «наблюдение на птици», еко-туризъм, колоездене, мотоциклетизъм, офроуд, теренни преходи, конна езда, сафарита, плуване с лодка или круз, каране на каяк, риболов, гмуркане и плуване с китове, каране на ски и сноуборд, ски седмица за гей двойки, да гледат най-добрите турнири по ръгби, да играят голф, да пазаруват и неизброимо много други неща, за които едва ли сте си помисляли.

В Нова Зеландия всеки месец има поне 10 фестивали и събития, които си заслужава да бъдат посетени, което означава, че когато и да отидете там няма да скучаете. Може успешно да комбинрате различен тип дейности в рамките на две седмици и да се заредите с положителни емоции, да увеличите адреналина си, да обогатите познанията си по история, география, зоология и ботаника и да се почувствате като нов човек. За наше съжаление Нова Зеландия е не само от другата страна на глобуса, но и с доста добър, дори висок стандарт на живот. Варианти за престой там има много – в хотели, къщи за гости, хостели, но цените са малко по-високи от тези в Европа. Това като допълнение към отдалечеността прави Нова Зеландия малко илюзорна и недостъпна в мечтите на средностатистическия българин, но пък факт е, че когато се случи ще е пълно удоволствието още повече, че за българи е възможен 90 дневен безвизов престой с цел туризъм.


      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Нова Зеландия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Нова Зеландия      Екскурзии и почивки в Нова Зеландия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp