sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Манагуа, Никарагуа Forecast
 
sp
Статия за Никарагуа

Флаг Никарагуа    Никарагуа

  Никарагуа
  Публикувана от tot11t0 на 21 декември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 212 пъти, рейтинг: 1.00

    Никарагуа се смята за една от държавите с най-красива природа в Централна Америка. Страната често става жертва на урагани, земетресения и въоръжени конфликти.
Никарагуа е втората по площ страна в Централна Америка, след Мексико. Отличава се с разнообразен релеф. В източните части, на 70% от площта и е разположена обширната низина Москитов бряг. Тя е покрита с влажни вечнозелени тропични гори, с ценни дървесни видове, много лагуни и речни делти. Във вътрешността на страната са двете дълги планиски вериги (Исабелия и Дариен), с над 40 спящи и действащи вулкани, които предизвикват чести земетресения. През 1992г. силно земетресение оставя без подслон 16000 души.
По-голямата част от Никарагуа има горещ и влажен климат (тропичен-пасатен). Само на югозапад, по Тихоокеанското крайбрежие, климатът е субекваториален, с влажен период от май до октомври. Най-сухи са западните райони , заети предимно от савани и малки редки гори. Най-влажно е Карибското крайбрежие, с годишни валежи до 4000мм. Тук наводненията са обичайно явление и често връхлитат силни урагани.
През 1998г. например ураганът Мич, разрушил Салвадор и частично Хондурас, унищожил домовете на повече от 1800 никарагуанци, както и голяма част от банановата, захарната и кафеената реколта.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Никарагуа      Потърси и резервирай online самолетен полет до Никарагуа      Екскурзии и почивки в Никарагуа, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp