sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Мозамбик

Флаг Мозамбик    Мозамбик

  Мозамбик
  Публикувана от nansi_g на 17 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 261 пъти, рейтинг: 1.00

    В столицата съжителстват два напълно различни свята,
които може би няма да видите с туристически пакет, а само ако поживеете там. Мапуту, столица на Мозамбик от 1898 г., е градът на комунистическите лидери – не като идеологически течения, а като улици и главни булеварди. Тук ще срещнете Карл Маркс и Ленин, Улоф Палме и Хо Ши Мин, както и, за наша гордост, Георги Димитров. Улиците напомнят за отминалия комунистически режим и близките отношения на африканските държави със социалистическия блок веднага след деколонизацията.
Отдясно на така споменатите булеварди „Маркс“ и „Ленин“ животът изглежда различно, апартаментите имат изглед към океана, а къщите са оградени с електрически охранителни системи. Децата посещават добри училища, а родителите им карат коли, за които дори западноевропеец би си мечтал. Тук хората ходят на пазар в молове и супермаркети или се отбиват често до ЮАР, където има по-голямо разнообразие.
В другата част на града хората пазаруват на местни тържища, откъдето можете да си купите дрехи втора ръка, храна и стоки от първа необходимост. Тук по-рядко ще чуете и португалски език. Въпреки че е официален, той често бива заменен от един от 42-та местни диалекта, като най-известните са маконде, шангана, ронга и др. На шангана – най-разпространеният диалект в Мапуту – „Канимамбо!“ означава „Благодаря“.
Мапуту е динамичен и жив град. Жителите му, както местни, така и множество чужденци, работещи в международни организации и частни фирми, изпълват ресторантите и заведенията в града. Рибните продукти са издигнати в култ. Пристигат всеки следобед с рибарските лодки – миди, раци, калмари, скариди, акули, червени риби и всичко, което Индийският океан може да предложи.

Дали е лесно да си чужденец тук?Морето, слънцето, добрата инфраструктура поне в част от града превръщат столицата на Мозамбик в уютно място за живот. В кулинарно отношение българите се чувстват като у дома си. Нашето бяло сиренe е популярно, а на кофичките кисело мляко пише „натурално българско“. Все пак книжарниците са само три и докато научиш португалски, изборът ти на четиво се свежда до нула. Поръчките извън Мозамбик се бавят с месеци и често се губят. Културата и местните обичаи често са неразбираеми за чужденците. Но това е Африка. Тя предлага различни преживявания, стига да имаш широко отворени очи.

Мозамбик е като препълнен мотел,
събрал в себе си много и различни хора. Наследниците на едновремешните португалски авантюристи, заселили се в новооткрития свят, са част от тях. Закотвени между двата свята на колонизатори и колонизирани, те виждат Мозамбик като своя родина. „Тук е моят дом“, ми каза веднъж един от тях, прехвърлил 50-те, управител на ресторант. След дълги години в Европа се връща тук, където, както той казва, всичко за него има смисъл.
Родените в Португалия португалци също са тук. Дошли са преди няколко години – по-скоро да развиват бизнеса си, но все още имат авантюристичен дух и приемат Европа като твърде скучна за тях. Те не планират да останат в Мозамбик завинаги и близката история на колониалната държава ги вълнува по един различен начин.
Тук ще срещнете и много индийци, дошли още преди португалците. В някои от градовете те контролират голяма част от бизнеса. Въпреки че живеят в относително затворени кръгове, със себе си са пренесли и част от обичаите и културата си, които са оставили отпечатък върху съвременния облик на страната.
Международните организации предлагат много възможности за работа за чужденците – западноевропейци, американци. Много от тях остават в светлата страна на Мозамбик – романтичната, с палмите, горещите плажове и забавленията.

Автор Вергиния Петрова

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мозамбик      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мозамбик      Екскурзии и почивки в Мозамбик, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp