sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Куала Лумпур, Малайзия Forecast
 
sp
Статия за Малайзия

Флаг Малайзия    Малайзия

  Стадионът Мердека в Куала Лампур
  Публикувана от tot11t0 на 30 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 133 пъти, рейтинг: 4.75

    „Мердека“ е футболен стадион, разположен в Куала Лумпур, столицата на Малайзия. Името "Мердека" означава независимост.

Стадионът е построен в чест на независимостта на Малайзия, която успява да се освободи от колониалната система на Кралство Велокобритания. Именно на това спортно съоръжение телевизионните камери запечатват историческия момент, в който първият министър-председател на свободна Малайзия Тунку Абдул Рахман обявява официалния акт на придобиването на независимост от Велокобритания.

Строително-монтажните дейности по конструирането на стадиона продължават от 25 септември 1956 г. до 21 август 1957 г. Спортното съоръжение отваря врати официално на 31 август 1957 г.

Стадионът е бил домакин на провелите се през 1965, 1971, 1977 г. Южноазиатски игри. На стадион „Мердека“ посреща своите гости националният отбор по футбол на Малайзия. На същия стадион се провежда и ежегодният турнир за Купата на Мердека.

През годините на този стадион са гастролирали различни световноизвестни музиканти като Селин Дион, Майкъл Джексън, Ейврил Лавин и групата Линкин Парк. През 1971 г. зрителите на стадиона са наблюдавали и един от най-зрелищните боксови мачове на легендата Мохамед Али срещу британеца от унгарски произход Джо Бангър.

През новото десетилетие (2003) правителството на Малайзия взема решението да включи стадион Мердека в списъка на обектите, попадащи в националното историческо наследство на страната. През 2007 г., по случай 50-годишнината на независимостта на Малайзия, са проведени множество ремонтно-възстановителни дейности по архитектурата на стадиона. Неговият капацитет е сведен до 20 000 седящи зрители, както е било по предварителния строителен план от 1957 г. Направени са редица подобрения, целящи да гарантират сигурността на зрителите, които присъстват на различните по рода си спортни мероприятия, организирани на историческия за малайзийците стадион.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%B0“.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Малайзия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Малайзия      Екскурзии и почивки в Малайзия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp