sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Куала Лумпур, Малайзия Forecast
 
Снимка
Снимка от Кения
 
sp
Статия за Малайзия

Флаг Малайзия    Малайзия

  Полуостров Малака
  Публикувана от tot11t0 на 30 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 183 пъти, рейтинг: 4.75

    Полуостров Малака (или Малайски полуостров) е голям полуостров в Югоизточна Азия.

Заема площ от 239 451 кв. км. Чрез провлака Кра Малака е сухоземно свързана с полуостров Индокитай. Източните брегове се мият от Сиамският залив и Южнокитайско море, а западните - от Андаманско море. Посредством Малакския проток полуостровът е отделен от остров Суматра.

На територията на Малака се простират териториите на 4 държави - Сингапур, Малайзия, Тайланд и Мианмар. Сингапур се намира изцяло на полуострова (в най-южната му част), докато само 40 % от територията на Малайзия, 1/5 от тази на Тайланд и 4 % от Мианмар обхващат Малайският полуостров.

Природа

Изглед от брега на Ко Самуи - остров край тайландска МалакаПо-голямата част от площта на Малака е заета от ниски планински вериги. По крайбрежията те преминават в низини. Естествената растителност тук са дъждовните екваториални гори, уникални с изключителното си биоразнообразие. Голяма част от горите обаче са изсечени за освобождаване на места за селскостопански земи, пътища и др. Въпреки това обаче значителна част от горите все още заемат обширни територии в Малака. За опазването им са създадени много национални паркове и резервати, които пазят ценни представители на флората и фауната, като най-известни са тигрите, леопардите, слоновете, носорозите, гибоните и др.

Административно значение
На Малайския полуостров се намират едни от най-големите финансови и административни центрове - Сингапур и столицата на Малайзия Куала Лампур. Тук живее и над 80 % от населението на Малайзия. През полуострова са прокарани важни пътища, най-известен е железният път за влака „Ориент Експрес“, който тръгва от Сингапур и стига до Банкок.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0“

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Малайзия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Малайзия      Екскурзии и почивки в Малайзия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp