sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Куала Лумпур, Малайзия Forecast
 
sp
Статия за Малайзия

Флаг Малайзия    Малайзия

  История на остров Борнео
  Публикувана от tot11t0 на 30 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 200 пъти, рейтинг: 4.75

    Историята на заселването на остров Борнео започва преди около 40 000 години. Това е установената възраст на човешките кости от пещерата Ниах в малайзийският щат Сабах, най-древните свидетелства за човешко присъствие на острова.
Първите му жители са били от негроидно-австралоидната раса и са били близки генетично до съвременните аборигени от Австралия и папуасите от Нова Гвинея. Потомците на тези хора все още живеят в планинските райони на Борнео, където са били изтласкани от заселилите се през 2 400 г. пр. н. е. малайски народи, които днес съставляват над 93% от населението на Борнео. Най-ранните данни за форма на държавна организация са от 11 век, когато е започнало съществуването на царството Саравак. През 14 век част от териториите на Борнео стават част от империята Маджапахит. Век по-късно северно Борнео е завладяно от вожда на Бруней, който от 15 век получава титлата султан, след като Брунейското царство приема исляма и надделява над Малакският султанат [1], който предприема експанзия в Борнео, спряна от Бруней. В периода от 15 до 17 век Бруней изживява своята златна епоха, като владее около 55% от територията на острова, обхващайки най-вече северните му части. По-късно обаче северните части са контролирани от малайския Султанат Сулу (1473-1899) и впоследствие от Северноборнейската компания[2]. Териториите, контролирани от Брунейския султанат са завлядяни от британската династия Брук[3]. През 1841 г. основателя на този династия Джеймс Брук завладява Саравак и се обявява за "бял раджа".

Джеймс Брук - "белия раджа" на СаравакВ ранния 19 век британски и холандски колонисти влизат в съглашение да си разменят търговски пристанища под техен контрол. Източната страна на Борнео е под властта на Холандската колониална империя, а западната част — на британците. (По подобен начин Малака е дадена на британците в замяна на различни пристанища на Ява, а Суматра е предадена на холандците). Китай изпраща няколко кораба да търгуват в Борнео. Някои от китайските мъниста и стоки достигат дълбоко във вътрешността на Борнео.

През Втората световна война японски войски завземат Борнео (1941-45) и погубват голяма част от местните населения и малайските интелектуалци, елиминирайки включително Малайския Султанат на Самбас в Калимантан.[4] Борнео е основна сцена на конфронтацията между Индонезия и Малайзия между 1962 и 1966 г., както и на комунистическите революции, които завладяват целия регион. В по-нови времена Филипините заявяват, че имат териториални права над северната част на Борнео и правят няколко конфронтационни заявления срещу Малайзия. Няколко други териториални конфликти са разрешени в Международните съдилища в Хага.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Малайзия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Малайзия      Екскурзии и почивки в Малайзия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp