sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Куала Лумпур, Малайзия Forecast
 
sp
Статия за Малайзия

Флаг Малайзия    Малайзия

  Население на остров Борнео
  Публикувана от tot11t0 на 30 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 258 пъти, рейтинг: 4.75

    По официални данни на остров Борнео живеят около 9 милиона души. Те принадлежат към над 300 етнически групи, говорещи различни езици.

Първите хора пристигат в Борнео преди около 40 000 години. Това са били хора с типични австралийско-меланезийски черти, близки до папуасите и аборигените. Жители с подобни черти все още населяват острова, предимно в източните и планинските части.

Техният брой днес е около 300 000 души. По-голямата част от населението на Борнео са народностите даяки, меланау и много други, като най-многобройни са даяките. В северната част, която е към територията на Малайзия, живеят и малайци, съставляващи около 11% от населението. Те живеят най-вече в малайзийския щат Сабах.

По вероизповедание около 51% от населението на Борнео са анимисти, т.е. спазват традиционни местни вярвания, основаващи се на вяра в духове, в предците, в идоли и др. Племената от острова в миналото са практикували канибализъм, а някои са били главорези. Счита се, че тези два ритуала вече са изчезнали, въпреки че наскоро индонезийски сайт публикува неофициална информация, според която тези зловещи ритуали се практикували и днес в някои от селата във вътрешността.

Втората по разпространение религия тук е ислямът (24%), разпространен от малайците, най-вече от Бруней и султаната Сулу. Около 19% са християни, предимно протестанти, религия, разпространена от холандците и англичаните, под чиято власт е бил Борнео. Има и индуистки и будистки общности

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Малайзия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Малайзия      Екскурзии и почивки в Малайзия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp