sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Куала Лумпур, Малайзия Forecast
 
sp
Статия за Малайзия

Флаг Малайзия    Малайзия

  Остров Борнео
  Публикувана от tot11t0 на 30 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 249 пъти, рейтинг: 4.75

    Борнео (на малайски Borneo) е трети по големина остров в света. Площта му е 743 330 km². Намира се в средата на Малайския архипелаг и Индонезия. Борнео се смята за част от географския регион Югоизточна Азия. Административно този остров е поделен между Индонезия (четирите провинции на Калимантан на юг, Малайзия (провинциите Сабах и Саравак на север) и малкото султанство Бруней (на северната страна).

„Борнео“ е име, което се използва в Западния свят, но рядко се използва на острова. То е дадено от холандците през техния колониален период. В Индонезия островът се нарича „Калимантан“, а в Малайзия северната територия се нарича „Източна Малайзия“ (в контраст със западното наименование „Малайзийски Борнео“).

География

Борнео е третият по големина остров в света, заобиколен от Южнокитайско море на север и северозапад, морето Сулу на североизток, морето Сулавеси и Макасарския проток на изток и от Яванско море и протока Каримата на юг.

На запад от Борнео са Малайският полуостров и Суматра. На юг е Ява. На изток е Сулавеси, а на североизток са Филипините.

Най-високата точка на Борнео е връх Кинабалу в Сабах, Малайзия, с височина 4095 м над морското равнище. Това го прави трети по височина остров в света.

Планината Кинабалу, най-високата точка на Борнео Администрация [редактиране]
Борнео е единственият остров в света, съдържащ части от три различни държави. Борнео е разделен административно на:

Индонезийските провинции Източен, Южен, Западен и Централен Калимантан;
Малайзийските щати Сабах и Саравак и Федералната територия Лабуан;
Независимия султанат Бруней Даруссалам, в две части.

Природа

Голяма птица-носорог (Buceros biocornis), типичен обитател на борнейските джунгли
Nepenthes villosa-хищно растение Непентес от БорнеоВътрешността на острова е заета от планини. Те са сравнително ниски в по-голямата си част (между 1000 и 2000 метра), но на североизток те са доста по-високи. Тук се намира най-високата точка на острова - връх Кинабалу. Централната част е заета от масива Шванер. Борнео е остров с огромно биоразнообразие. Почти цялата му територия е заета от гъсти екваториални гори. Това е най-богатият на растителни и животински видове остров в света, като много от тях все още не са познати на науката. Има райони на острова, които и до днес са почти неизследвани. През последните години експедициите, проучвали района откриха множество непознати досега на науката видове, сред които и 30 непознати досега вида риби и 52 вида растения.

Сред най-интересните видове тук са огромният брой орхидеи, рафлезията арнолди (Rafflesia Arnoldi, растението с най-големите цветове в света-над 100 см. широки и тежащи над 12кг.), хищните растения Непентес, хранещи се с насекоми, а някои като Nepentes Rajah и Nepentes Rafflesiana изяждат и дребни птици. Сред животните най-типични за Борнео са орангутаните, гибоните, борнейските опушени леопарди, носорозите, слоновете, най-големите в света прилепи летяща лисица, а също и дългоносите маймуни, които се срещат само тук. Борнео е и рай за птиците — тук е регистрирано най-голямото разнообразие от птици в света: над 1500 вида. Огромен е и броят на влечугите — множество змии, сред които кралска кобра (една от най-отровните змии и най-голямата отровна змия в света-дълга до 6 метра), малайският мрежест питон, дълъг до 10 метра, а също така и много крокодили (сред които най-едрият на планетата соленоводен крокодил, дълъг 7 метра и с тегло повече от 1000 кг.) и дървесни жаби.

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Малайзия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Малайзия      Екскурзии и почивки в Малайзия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp