sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Мексико, Мексико Forecast
 
sp
Статия за Мексико

Флаг Мексико    Мексико

  Древна писменост в Мексико
  Публикувана от gogi99 на 22 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 184 пъти, рейтинг: 4.33

    В Мексико откриха най-древната писменост в Новия свят

Каменен блок със символи от 900 г. пр. н. е. разкри най-старата писменост в Западното полукълбо.

В мексиканския щат Веракрус бе открита каменна плоча със символи, които според специалистите, са доказателство за най-древната писменост в Западното полукълбо, съобщава BBC News. Публикация за сензационното откритие се появи и в новия брой на специализираното издание Science. В материала се уточнява, че откритият във Веракрус археологически паметник принадлежи към културата на олмеките, чиято цивилизация процъфтявала в района на Централна Америка, между долината на река Синалоа в Северно Мексико и залива Фонсека южно от Ел Салвадор, от 1200 до 400 г. пр. н. е.

По мнението на групата археолози и антрополози от САЩ и Мексико, вида и разположението на знаците свидетелстват, че олмеките са ползвали собствена писмена система почти 3 века по-рано, отколкото се предполагаше досега. Учените датират находката, получила името "Блока от Каскахал" (Cascajal block), около 900 г. пр. н. е. Официално се смята, че шумерите, населявали Месопотамия в древността, са създали първата световна писменост преди около 5000 години. Съществуват обаче и твърдения за китайски писмени знаци с още по-голяма давност.

Специалистите по цивилизациите в Доколумбова Америка подчертават невероятната значимост на откритието. "Тази находка вероятно отново ще привлече вниманието на учените към културата на олмеките", коментира професорът по антропология от Университета "Браун" в Провидънс, Роуд Айлънд, Стивън Хюстън (Stephen D. Houston). "По-рано въпроса за наличието на развите олмекска писменост бе дискусионен, но сега фактът на съществуването й, лично според мен е очевиден", добавя колегата му от Университета на Тексас в Остин, Дейвид Стюарт.

Каменният блок с дължина 36 см., ширина 21 см. и дебелина 13 см., бил открит от местни пътни строители при изкопни работи на древна могила в Каскахал, близо до град Сан Лоренцо, още през 1999 г., но станал достояние на учените едва в началото на тази година. На 12-килограмовата плоча има запазен текст от 62 символа, някои от които се повтарят до 4 пъти.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мексико      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мексико      Екскурзии и почивки в Мексико, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp