sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Мексико, Мексико Forecast
 
sp
Статия за Мексико

Флаг Мексико    Мексико

  Мексико
  Публикувана от gogi99 на 22 ноември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 168 пъти, рейтинг: 1.00

    Мексико - живописна природа и древна култура

Мексико може би е останала в съзнанията на хората като страната, в която отиват всички престъпници, тъй като американските екшъни наблягат предимно на това. Мексико обаче процъфтява и предлага не само безопасност и стабилност, но и истинска спокойна почивка. Древната култура и своеобразната природа правят страната привлекателна дестинация за туристи от целия свят.

Страната Мексико беше номинирана за най-доброто място в света за почивка, особено сред пенсионерите. Страната замени победителя от миналата година Панама, където цените на имотите са се вдигнали. Според списание International Living Мексико сега заема първото място поради "приемливата комбинация от модерен вид и очарованието на стария свят".

Мексико е идеално място и за пенсионерите, тъй като предлага евтино недвижимо имущество, забавления, специални облаги за посетителите, култура, безопасност и стабилност, здравеопазване, климат, инфраструктура и добър начин на живот.

"Да се преместите в Мексико означава, че вие можете да имате всички удобства, с които сте свикнали: кабелна телевизия, високоскоростен Интернет и модерни домакински уреди", каза уредникът на списанието Лаура Шеридън в изявление. Мексико спечели също така и похвала за своето здравеопазване, разнообразен климат и приемливи цени на имотите.

Имотите на плажа в Мексико могат да бъдат закупени за по-малко от 100 000 долара. След Мексико по евтин начин на живот се нареждат Еквадор, Италия, Панама, Австралия, Малта, Испания, Южна Африка, Малайзия, Франция и Тайланд.

Панама попадна на четвърто място сред най-изгодните страни за живот и почивка поради драматичното покачване на цените на имотите (особено в град в Панама) и защото правителството налага напоследък ограничени визи за туристите до 30 дни.

Забележителности на Мексико

Мексико е интересна страна не само заради спокойствието и ниските цени, които може да предложи на туристите си. Страната привлича с живописна и разнообразна природа, както и с древна култура. Две трети от територията на Мексико са покрити с планини, много от които вулканични. Крайбрежието на Мексиканския залив пък предлага денонощни забавления.

Туристите, които търсят екзотика, също ще останат доволни от тихоокеанските курорти Пуерто Ескондидо, Акапулко и залива Пуерто Маркез.

Заради разнообразието, което предлага, Мексико приема ежегодно 5.5 милиона чуждестранни туристи и има добра туристическа инфраструктура. Туризмът е един от главните доходни отрасли на страната.

Мексико е страна на древна индианска култура, отделни черти на която са запазени и до днес. Най-великата от всички древни индиански култури е културата на племето на маите. Маите са били изкусни строители и архитекти, които умеели да строят стъпаловидни пирамиди, храмове, многоетажни здания.

Разцветът на културата на маите се отнася към ІV-Х век от н.е. По-късно (ХІІІ в.) се появила културата на ацтеките, които към ХV век създали могъща империя. Развити били медицината и астрономията, научили се да добиват и обработват цветни метали.

Столицата Мексико

Столицата Мексико е политически, икономически и културен център на страната. В него живеят 8,6 милиона жители. Градът носи чертите на три епохи: величествените древни пирамиди в околностите на града, испанските католически храмове, характерни със своето сурово величие, и блестящите от стъкло съвременни небостъргачи.

Интересното в града е площад Сокало, официално наричан Площад на конституцията. Тук се намира и националният дворец-резиденция на президента на републиката. Към площада Сокало принадлежи и търговският център на града. В съседство с този център се намира едно от най-красивите здания в града – Дворецът на изящните изкуства.

Националният антропологически музей в Мексико със сигурност е най-важният музей в цялата страна. В него можете да разгледате истински шедьоври на предиспанската култура, ацтекски каменни скулптури и изкуството на маите. Досега музеят е посетен от 50 милиона души.

Университетът със стенописи на най-известните мексикански художници, археологическият център "Куйкуйлко" с кръглите пирамиди, базиликата на Дева Мария от Гуадалупе са само част от забележителностите на столицата.

Оахака

Оахака е една от най-южните и заедно с Чиапас – една от най-бедните провинции в Мексико. През последните години обаче Оахака се превръща в едно от силно посещаваните места.

Докато сте в Оахака трябва да посетите Монте Албан - древното поселище на сапотеките. Въпреки че местните екскурзоводи твърдят, че пирамидите в Монте Албан са връстници на Хеопсовите, официалните източници датират цивилизацията на сапотеките от около VI в. преди Христа - т.е. някъде по времето на Буда, Навуходоносор и Кир Велики.

Това ги прави втора в хронологичен ред цивилизация в Мексико след олмеките, които обаче нямат градове. Маите още не са колонизирали Юкатан, така че Монте Албан действително е най-древният град в Мексико.

Селището е потънало във вечно цъфтящи в бяло дървета, откъдето идва и сегашното му име - албан, албинос. Появилите се доста късно тук ацтеки наричали столицата на самотеките Уакшака, откъдето идва името на съвременния град.

Пирамидите

Най-големите и най-известните пирамиди се намират в Египет и Мексико. Пирамидите представляват монументални каменни постройки на четириъгълна основа, с четири триъгълни страни, които се издигат под наклон и се събират в една точка, на определена височина. Такива са египетските пирамиди, но не и мексиканските.

При мексиканските пирамиди върхът на пирамидите е като отрязан - най-отгоре завършват с площадка, на която има храм или светилище, а на една от страните на пирамидата има стълбище, водещо до това светилище.

Страните на пирамидите в Мексико рядко са гладки като тези на египетските. Някои пирамиди са със стъпаловидни стени, като например пирамидата на Кукулкан в Чичен-Ица (която е най-известната такава) или храмовете в древния Тикал.

Други представляват направо пресечен конус. Най-известната такава е Пирамидата на вълшебника в Ушмал - тя представлява два пресечени конуса, поставени един върху друг, като на върха на втория е светилището.

Американските пирамиди са строени в разстояние на много векове - най-древните са в Тикал, а най-късните - в Майапан и Чичен-Ица. Това обхваща практически цялата история на маите - над 3000 години. Пръснати са много по-голяма територия от египетските.

Мексиканските пирамиди са имали (само някои от тях все още имат) светилища на върховете си. По стените си светилищата нямат надписи. Само в една пирамида в Паленке обаче по вътрешността на храма има надписи. Може би оттам идва и името на пирамидата - Храмът с надписите. Никъде другаде не са намирани надписи по вътрешността на някоя сграда, а още по-малко на светилище на върха на пирамида - те нямат надписи.

Под тази пирамида учените открили гробница. Това доказва, че мексиканските пирамиди не са били само храмове, но и някои от тях са били гробници, каквито са и египетските пирамиди.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мексико      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мексико      Екскурзии и почивки в Мексико, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp