sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Янгон, Myanmar Forecast
 
sp
Статия за Мианмар

Флаг Мианмар    Мианмар

  Пагодите на Паган
  Публикувана от preciosa на 12 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 232 пъти, рейтинг: 4.33

    Паган, който още бива наричан Баган, се намира на 670 километра северно от Янгон в Мианмар (Бирма) и е едно от най-известните свещени места в света. Над 2 000 храма, пагоди, ступи и светилища се намират в античния град, който е проектиран, построен и декориран от ръцете на едни от най-сръчните майстори през 11 -13 век сл. новата ера.
Днес това, което е останало от над 2 000-те пагоди и храмове на Паган, представлява най-големият религиозен будистки комплекс в света. Паган е религиозен и археологически шедьовър и по свой собствен начин някога е бил "чудо на античния свят". Храмовете са се простирали на осем мили по бреговете на река Ayeyarwady и на около две мили във вътрешността. На някои места руините са толкова на гъсто разположени, че хората често са казвали, че не е възможно да се разхождаш по тези места, без да се допреш до нещо свято. В периода между 500 и 950-та година народите на Бирма от север нахлули в територии, населявани от други етнически групи. Тези хора вече били приели индийските религиозни течения, най-вече Махаяна будизма от Бихар и Бенгал. При управлението на крал Anawrahta (който управлявал от 1044-77г.), етническите бирманци най- накрая покорили останалите народи, заселени в региона, включително и хората Мон, които преди това доминирали в региона.

Те преместили кралската фамилия на Мон, техните учени и занаятчии в Паган, когото направили столица и център на фундаменталистичната форма на Хинаяна (Тхеравада) будизма, който бил привнесен от Цейлон (Шри Ланка) през 1056 г.. Това било началото на невероятния възход на Паган, който бил възможен отчасти и благодарение на традициите в изкуствата на Мон. Огромен брой манастири и светини били издигнати и поддържани през следващите 200 години, което станало възможно както благодарение на несметните богатства на кралската хазна, така и поради наличието на огромен брой роби, с умения или без никакъв опит, чийто живот обаче бил отдаден на изграждането и поддръжката на религиозните здания. Градът се превърнал във водещ център на будисткото учение. По-малките сгради били групирани около по-важните пагоди и храмове. Някога домове на аристокрацията, сега те били преустроени за религиозни цели -като библиотеки, молитвени зали и т.н.. Всички били направени по модела на храмовете в Индия и видоизменени до известна степен заради влиянието на Мон етноса. Водещият архитектурен принцип бил будистката ступа, с високо кубе -камбанария, което било направено, за да може в него да се държат свещените мощи на будистки светци. Други принцип намирал израз в наличието на висока терасовидна плоча, често снабдена със стълби, врати, допълнителни ступи и островърхи кули, които символизирали свещената планина.

http://idi.bg/blogs/view/blog/656

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мианмар      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мианмар      Екскурзии и почивки в Мианмар, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp