sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Янгон, Myanmar Forecast
 
sp
Статия за Мианмар

Флаг Мианмар    Мианмар

  Златната пагода Шведагон в Мианмар
  Публикувана от ir3ni7a на 30 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 289 пъти, рейтинг: 1.00

    Пагодата Шведагон представлява 98-метров позлатен будистки храм с конусовидна форма (ступа), разположен в град Рангун в Мианмар (Бирма). Името идва от съчетанието между „Shwe“ - злато и „Dagon“ - древното име на града. Историците все още спорят за датата, когато е построена тази пагода. Според преданията тя е вече на 2500 години, но засега няма достоверни доказателства в полза на тази теория. Златото, с което е покрита пагодата е истинско. Започвайки от 15 век, много поколения жители на Бирма - от земеделци до монарси, са дарявали злато за украсяването й.

Около ступата е разположен храмовият комплекс Ботатхаун, който се състои от няколко десетки сгради, в една от които е построен огледален лабиринт със златните реликви на последния крал на Бирма - Миндон.

Достъпът на жените до най-горната платформа е забранен - тя е разположена в централната ступа, която е заобиколена от 64 по-малки. Дотам могат да стигнат само мъжете-будисти. За чужденците са изградени специални асансьори, за да не изкачват стотиците стъпала до платформата. При входа на Пагодата посетителите са длъжни да свалят обувките си. По периметъра си платформата е разделена на 8 части, които съответстват на 8-те светила и 8-те дни от седмицата (според традиционния бирмански астрологичен календар сряда се разделя на две равни части). Според легендите, пагодата Шведагон съдържа реликви от четирима Буди: жезъл на Какусандха, воден филтър на Конагамана, част от туниката на Касапа и осем косъма от косата на Гаутама.

Будистките предания посочват, че историята на пагодата Шведагон започва с това, че двама братя търговци, Тафуса и Бхалика, са се срещнали с Гаутама Буда и са получили от него осем косъма, с поръчението те да бъдат отнесени в Бирма. След като пристигнали в страната, с помощта на местния крал Окалапа те открили хълма Сингутара, в който са се пазили реликвите на Будите, предшественици на Гаутама. Когато осемте косъма били извадени от златното ковчеже, за да бъдат положени в храма, според свидетелствата на монасите са се случили многобройни чудеса.

http://idi.bg/blogs/view/blog/1222

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2
Снимка 3Снимка 4
Снимка 5Снимка 6
Снимка 7Снимка 8
Снимка 9

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мианмар      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мианмар      Екскурзии и почивки в Мианмар, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp