sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Янгон, Myanmar Forecast
 
Снимка
Снимка от Либия
 
sp
Статия за Мианмар

Флаг Мианмар    Мианмар

   Мианмар
  Публикувана от tot11t0 на 22 септември 2010 г.
  Тази статия е прочетена 159 пъти, рейтинг: 4.33

    Една от най-малко известните държави в света- Мианмар и аграрна страна, с обширни гори. От десетилетия е разтърсвана от политически проблеми.
Мианмар (Мянма по бирманската транскрипция, до 1989г. наричана Бирма) заема северозападната и западна част на полуостров Индокитай. Граничи с пет страни и има широк излаз на Индийския океан (Бенгалския залив и Андаманско море).
Мианмар е предимно високо планинска страна, с големи непроходими планински вериги, разположени като гигантска подкова по протежение на сухоземните граници. На запад са силно разчленените планини Ракхайн (Аракански) и Пакхайн. На север са южните хребети на Тибет, където се извисява връх Кхакабо Рази 5881 м.- най-високият връх в цяла Югоизточна Азия. На изток са Шанските планини и Шанското плато. В централните части на страната се простира обширната Иравадийска равнина. Горещият и влажен субекваториален климат и плодородните почви я превръщат в основния земеделски район, където работи по-голямата част от трудоспособното население на Мианмар.
Отглеждат се главно ориз, боб, царевица, пшеница, захарна тръстика, цитрусови плодове, банани, ананаси, чай, биволи, свине, домашни птици.
Най- южната част на Мианмар е заета от тясна ивица по западното крайбрежие на полуостров Малака, което е скалисто, с малко на брой удобни естествени пристанища.
Главната река Иравади извира от подножията на Тибет в Китай, тече от север на юг почти през цялата страна, като приема много притоци (най-голям е Чиндуин) и се влива в Андаманско море чрез огромна делта. Иравади е плавателна река на около 1400 км от устието и е важен воден път за транспорт на дървен материал.
Източната част на страната е прорязана от средното и долното течение на река Салуин.

набран от мен материал от Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мианмар      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мианмар      Екскурзии и почивки в Мианмар, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp