sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Янгон, Myanmar Forecast
 
sp
Статия за Мианмар

Флаг Мианмар    Мианмар

  /Грозд от скъпоценности/ Забележителностите на Мандалей
  Публикувана от tot11t0 на 02 август 2010 г.
  Тази статия е прочетена 155 пъти, рейтинг: 4.75

    Мандалей, столицата на Горна Бирма, се намира на 600 км. северно от Янгон, по бреговете на река Иревади. Вторият по големина град в Мианмар (Бирма), чието има в превод означава грозд от скъпоценности е с приблизително 800, 000 жители. Увековеченият от Ръдиард Киплинг град (Пътят към Мандалей) е относително млад -на 150 г.- на фона на забележителностите, които се намират в него и за който се смята, че са на около хиляда години, че и повече.

Мандалей е основан през 1857 г. от крал Миндом, за да изпълни древно предсказание. Легендата гласяла, че Гаутама Буда заедно със своя ученик Ананда посетил хълма Мандалей и предрекъл, че 2400 години след неговата смърт в подножието на хълма ще бъде издигнат град, в който хората да се обучават в добродетелите на будизма.

Набожният Миндон решил, че може да постигне просветление, сбъдвайки предсказанието на Гаутама Буда. Така през 1861 г. Миндон е ръкоположен за крал. Веднага след това той премества столицата, пренасяйки много от забележителностите на Амарапура в Мандалей. Тук той построява своя Кралски дворец в подножието на хълма на Мандалей и започва да работи по идеята да бъде създаден Златен град на будисткото учение.
Мечтата на крал Миндон бързо приключва след смъртта му през 1878 г. На трона се изкачил деспотичният крал Тибау и съпругата му Супиалат. По време на тяхното тиранично управление много от техните роднини били убити, за да бъде сведен до минимум риска от евентуални претенции върху трона. Заради съвети на астролози, много от гражданите на Бирма бъдат убити. Тезиексцесии стават причина за инвазия на Великобритания през 1885 г. След тези събития Мандалей става известен като Форт Дуферин.

Храмът Атумаши се намира близо до Швенадау (Shwenandaw) и на кратко разстояние от Кутодау Пагода. Наричат го още Maha Atulawaiyan Kyaungdawgyi или Неповторимият манастир. Крал Миндон построява храма няколко години след провъзгласяването на Мандалей за столица.

Kuthodaw Paya е голям храмов комплекс, разположен в основата на югоизточното подножие на хълма Мандалей. Построена е почти по същото време, когато е издигнат Кралския дворец Мандалей.

Maha Myat Muni Paya известна просто като Махамуни Пагода е едно от най-светите места за поклонение в Мандалей и второто най-свято в Бирма след Златната скала. Разположена е на 3 км. южно от центъра на града по пътя към Амарапура.

Кралският дворец на Мандалей е построен от крал Миндон за да пресъздаде връх Меру, който се смята за център на вселената според будистката концепция за света.

idi.bg

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мианмар      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мианмар      Екскурзии и почивки в Мианмар, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp