sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Казабланка
  Публикувана от yonyo на 13 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 369 пъти, рейтинг: 3.50

    Върху фона на синевата на Атлантика, на изток по слабо очертания нисък бряг на Северозападна Африка се белеят сградите на най-големия марокански град - Казабланка. Той заема важно кръстопътно положение. В съвременния свят това условие допринася за бързо развитие.

За кратко време през XIX век незначителното градче става световноизвестен пристанищен, търговски и промишлен град с население над 1 млн. жители. Низината, на чийто нисък, плитък и песъчлив бряг се е развил гр. Казабланка, представлява дълга крайбрежна ивица, широка до 60 - 80 км, издигната над нивото на океана от 0 до 100 м. Тук-там по брега има малки, но много удобни заливи. На един от тях се намира Казабланка. Заливът е изкуствено издълбан. Към вътрешността низината постепенно преминава в обширна платовидна равнина "Мароканска Месета", която завършва на изток във величествената и висока снага на младо-нагънатите Атласки планини.Икономическите възможности на Атлантически океан, кръстопътното положение на Казабланка, обширната равнина, мекият климат, разнообразните и богати залежи на полезни изкопаеми в близката му околност, богатите източници на хидро-енергия и други. Всичко това съдейства този град бързо да израсне в голям пристанищно-търговски център със световно значение.

За Мароко - най-големият промишлен и културен център. Казабланка е колкото нов, толкова и стар град. Градът е основан от смелите финикийски мореплаватели през VI в. преди новата ера. На малкия и плитък залив те основали фактория - Анфа. Много по-късно, в началото на XVI век, край развалините на древна Анфа испански мореплаватели основали търговска фактория - голяма бяла сграда, която нарекли Казабланка, т. е. "бялата къща". Местното арабско население нарекло новопоявилото се селище по-просто - казата, а през XIX век - Ед Дар ел Бейда, т. е. бялата къща. Всъщност Казабланка започва бързо да се развива едва след 1906 г. Преобразява се в голямо пристанище и важен търговско-промишлен град с нова икономика и нови квартали край стария арабски пад и древните развалини на Анфа. В Казабланка през януари 1943 г. става срещата на държавните ръководители на големите държави от антихитлеристката коалиция - СССР, САЩ и Англия. Това събитие направи Казабланка известна в цял свят. Бурното развитие на промишлеността през годините на Втората световна война и след нея съсредоточава в града не само многобройни предприятия, но и многохилядна работническа класа. Появяват се и бързо се уголемяват нови квартали. Търговията е главният отрасъл в икономиката на Казабланка.

През пристанището й се извършва над 80% от морския стокооборот на страната, като главно се търгува с Франция (50%) и САЩ (40%). Морският стокооборот стигна до 10 млн. тона през 1962 г., а за цялата страна е - 13 млн. т. През пристанището на Казабланка се изнасят повече от 70% от добитите фосфорити в Мароко (за Италия, Белгия, ГФР); повече от 60% от рудите (за Англия и Италия); 90% от производството на цимент в Мароко; огромно количество цитрусови плодове, зеленчуци, зърнени храни, риба, рибни консерви, корк, кожи, автомобили, черни и цветни метали и др. В Казабланка се развива лека и тежка промишленост. В района между него и град Кенитра на протежение от 150 км покрай брега са съсредоточени над 13 000 предприятия, т. е. - 80% от всичките в Мароко. Източно от гарата в индустриалния квартал на града е построена огромна ТЕЦ, която заедно с ВЕЦ на р. Уед-Ум-ер-Рабиа снабдяват с електроенергия огромния промишлен комплекс на Казабланка - Кенитра. Наред с предприятията на хранително-вкусовата и лека промишленост през последните години се появиха и предприятия за кораби, автомобили, за черни и цветни метали, фосфатни торове и други. Много добре са развити занаятите за кожени изделия, за земеделски сечива, килимарството и други. Промишлеността на Казабланка дава над 50% от промишлената продукция на Мароко и в града живеят близо 70% от всички работници на страната - нещо, което го прави град с голям брой пролетарии.В Казабланка се организира ежегодно голям мострен панаир със световно значение.

В града се намират най-много търговски кантори, банки, дружества - местни и чуждестранни. Тук излизат голям брой вестници, списания, книги. Има много театри, кина. Казабланка е и най-големият културен център на Мароко. Класовото разслоение в Мароканското общество ярко изпъква в различията между кварталите на богатата върхушка на Казабланка и тези на огромното население на града - малоимотни, бедни и бездомни араби. Наред с многото модерни и добре устроени квартали, широки асфалтирани булеварди, благоустроени паркове и градини, покрай които се издигат кокетни жилищни сгради или модерни небостъргачи, изпълнени с богати и охолни обитатели, наред е тях стоят гъсто заселени неблагоу-строени квартали, в които живее 9/10 от населението на Казабланка. Казабланка откъм океана е незабравима гледка. Когато пътникът наближава града с параход, пред него се открива величествена и живописна панорама. На преден план се очертава грамадното модерно пристанище на Казабланка, изпълнено с големи океански кораби, над които се издигат десетки комини, стотици мачти и над всичко стърчат гордите тела на мощните кулокранове.

Наред с гигантските океански кораби стоят или са в движение около тях стотици посрещачи и изпращачи. Незабравима врявата и шумът на амбулантните търговци. Над гората от комини, мачти и кулокранове, в далечния простор към изток, зад грамадния и оживен широк крайбрежен булевард се простира шумният милионен град. Широки асфалтирани и изобилно озеленени булеварди водят от пристанището към центъра на града, към индустриалния квартал, към гарата и на юг - към голямото летище, към вътрешните райони, към столицата Рабат. По булевардите и площадите както през деня, така и през нощта има голямо оживление. Вечер централната част - сърцето на Казабланка - е феерична и фантастично красива. Изобилна електрическа! светлина, често прекъсвана от неонови и разноцветни реклами, облива търговските булеварди на града. Оживлението пред ресторанти, театри, кина и магазини е голямо. В градските покрайнини улиците са тесни, криви, мръсни, често без тротоари. По тях по всяко време на деня гъмжи от хора, насядали като търговци или на "сладка приказка".

Тълпи от дрипави деца с мършави лица, с рояк мухи около главите им шумно говорят, викат с пълен глас - продават всевъзможни дребни стоки. Улиците са заградени с високи зидове и ниски сгради с малки прозорчета. Нищетата, мръсотията и болестите на тези квартали трудно могат да се опишат с думи, толкова е тежък животът на хората там. Въпреки суеверието и невежството, което цари всред арабското бедно население, Мароканската комунистическа партия успява все повече да го организира и смело да го ръководи в битката към извоюване на по-добър и щастлив живот. Сега тя е в нелегалност, но това не й пречи да ръководи широките народни маси към мир, братство и равенство между народите. Въпреки всички трудности комунистическата партия чрез народните маси на Казабланка наложи на краля Хасан II конституционно управление. Накара го да поведе антиколониална политика, политика на сближение със страните на социалистическия лагер, политика на мирно съвместно съществуване. HP България от 1960 г. установи дипломатически и търговски връзки с Мароко. Износът и вносът за тая страна стават през пристанището на Казабланка. Народна република България изнася в Мароко разни видове машини, а внася: цитрусови плодове, кожи, рибни консерви, руди, маслини и други.

http://www.kakvo.org/kazablanka/geografia/statia

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp