sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Мароко

Флаг Мароко    Мароко

  Жените в Мароко
  Публикувана от tot11t0 на 09 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 4534 пъти, рейтинг: 3.00

    Положението, в което се намират жените в Мароко е разнообразно. В големите градове като Казабланка, Есауира, Агадир, Рабат, Фес, облеклото е разнообразно – жените носят както традиционните джелаби с фулар, така и тесни блузи и поли – особено някои момичета на училищна възраст и колеж. Тийнейджърите копират модата на Запада, жените, които работят в офиси носят бизнес-облекло – западно или прилична горна дреха с панталон или пола с класическа кройка – до кокалчетата на краката, а по-възрастните жени или онези, които не работят активно, предпочитат джелаба.

В страната жените работят наравно с мъжете. Счита се, че работата е за всички. В големите градове – в магазини, банки, училища, правителствени служби, служителите са мъже и жени. Така или иначе, в държавните агенции преобладават работещите мъже. Досега самата аз не съм виждала жена да продава на пазара или да кара такси. За труда си жените получават толкова, колкото и работещите мъже. В частно училище по английски език, с курсове за професионалисти – в Агадир, половината курсисти са жени. Още нямам впечатление от положението в по-малките градове и селски райони. Твърде вероятно е там да е различно.

Неграмотността
Като цяло, Мароко се отличава с мвого висок процент на неграмотност, особено във вътрешността на страната, и най-вече сред жените като за основна причина се сочи бедността. Според ПРООН, 80% от жените в селските части на Мароко са неграмотни.

Жените и заетостта

Омъжената жена трябва да получи съгласието на съпруга си, за да си потърси работа и това не е породено от ревност или липса на доверие, а тъй като в Мароко обществените детски градини и училища не са особено добри, детски градини такива, каквито ние познаваме няма, не винаги е възможно децата да се гледат от баби и транспорта, който жената ще ползва, за да се върне от работа вкъщи е от значение. Както вече споменахме, училищата имат почивка от 12 до 2.00 – 2.30, а децата се връщат. Съпрузите също предпочитат да се върнат и да хапнат вкусна храна, а бъбренето и нежността са ганартирани. Да кажем, че мароканци обожават децата и семейството си и им отделят много внимание. При тези големисемейства и близка комуникация с родата, е много лошо за един мъж, да се разбере, че не се грижи достатъчно за своето си семейство.В туристически град като Агадир, жените работят всичко, коeто е подходящо. В по-малките градове са ангажирани повче в текстилната индустрия или да помагат в домакинството на по-заможни хора. Жените, работещи като домашни помощнички говорят арабски, малко френски. Онези, които са работили само в семейства на чужденци, говорят свободно френски или английски. Задълженията могат да се простират от чистене и готвене, до грижа за децата на семейството, в което работят. Възможно е и в дома си тези жени да се грижат за свои деца, братя и сестри, болни роднини.

Мароканци са много сърцати и обсебващи хора. Те могат да ви учат арабски, да разказват за културата, да готвят традиционни ястия, дори и това да не влиза в задължението на домашната прислужничка.
Жените, които са на работа на пълен работен ден, се грижат за семейството и децата и домакинството. В Мароко готвенето е по-дълъг ритуал, особено през Свещения Месец Рамадан. Така или иначе, можете да четете, че мъжете не се включват в домакинството, но това не е така. Дори и да работят и да осигуряват прехраната, а съпругата –възпитанието и двамата заедно – уюта, мъжете участват в приготвянето на храната и поддържането на дома. Поне аз, иншалла и да работя в Мароко – социални проекти и нужди – много, не мога и да си помисля да си взема помощничка, не че няма да си позволим, но не си отстъпвам моментите в кухнята и удоволствието, което това носи. … не че само ядем, но като мами и жени разбирате какво имам превдид. Губи се магията на дома. Не смея и да си помисля как ще го изтълкуват това!

Сватбата

бележка: през месец февруари 2004-та, монархът Мохамед 6-ти промени Семейния Кодекс по начин, който дава повече права на жените. Активисти за правата на жените казват, че порази високата неграмотност, много жени не зная за промените, и това е така, но в страната работят все повече неправителствени организации, които осъществяват проекти за промотиране и разясняване на правата.
Както вече беше споменато, ислямът дава правото на мъже да има до 4 жени едновременно. Нека се сетим, че тази възможност е важала в пълна сила във времената на воина, когато много жени да оставали вдовици или пък е имало военопленнички. Макар и израснали със съзнанието, че е позволено да имат повече от една жена, мароканците се съобразяват. Вторият брак трябва да стане с разрешението на първата съпруга и знанието и съгласието и на двете. 100% мъжът трябва да осигури и двете поравно, но особено трудно е поравно да дава чувствата си и на 2 различни жени. Ревността е обяснима. Първата съпруга може да направи живота на „активният мъж” особено труден и неприятен – в защита и търсене на правата си. Аз не познавам мъж, който има 2 жени. От една страна животът е труден и скъп, от друга – мароканците се стремят да имат „западни” семейства. Странна е ситуацията с разрешението от първата жена…. ако тя каже „не” и при това разбере, че съпругът й има втора любов, не завиждам нито на него, нито на втората.Децата се считат за благословия и късмет и ги обожават. Наистина, децата в Мароко са много мили и сърдечни, понеже ги учат, че са център на любовта и вниманието и всичко им е позволено. Не съм чувала мароканци да се скарат на децата си, да ги натупат. Разбира се това не е абсолютен закон и както навсякъде има и добри и по-лоши сенейства. Грижата за децата дават смисъл на живота на жените. За мароканците особено, семейството е всичко. Рано или късно… по-скоро рано, ще ви попитат имате ли деца и ако отговорът е „не”, веднага питат „А кога ще имате?” Няколко пъти вече казвам, че животът в Мароко не е лесен и евтин… то къде ли е, и е нормално семейството да си прецени кога да има деца и колко – още повече мароканци предпочитат да пратят децата си в частни училища, а не в обществени и ги насърчават да учат – дори по-възрастните, които не са имали възможност да се учат, непрекъснато говорят за учене и насърчават децата и внуците си. Ако решите да поживеете заедно като семейство, и децата да дойдат, иншалла след година, роднините ви питат и подканят. Проследяването на бременността на жената е важно действие. Всички знаят максимално рано и се радват. За мен като международник, за който работата се диктува от настоящите проекти и възможности за финансиране, е нормално да пътувам, ако някога, дори и бременна иншалла, се чувствам добре, дори и да живея сама – е не говоря с месеци, но само идеята за това натъжава мъжът ми – че не може да се радва и ще се притеснява много. Разбира се, желанието за добър живот и сигурност дава насока на работата и интензивността на пътуванията.

Професии за жени

Какво да кажа, по принцип всякаква почтена работа се тачи, но особена гордост е да си – учителка и лекарка, да работиш с хора с неравностойно положение. Продавачка също се приема, особено ако търговския обект е на семейството. При нас има преводачки, но само в офиса де, в туристическа агенция и агенция за наем на коли.
Сега се сещам, че рецепционистки и сервитьорки дори и в скъпите ресторанти не видях.
Едната сестра работи в ателие за бродерии и бижута, а другата – сега учи за фризьорка, повече това поиска.Източници:

http://french.about.com

http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://arabwives.files.wordpress.com/2010/11/morocco_street.jpg&imgrefurl

      Добави във Facebook

Снимка 1Снимка 2

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Мароко      Потърси и резервирай online самолетен полет до Мароко      Екскурзии и почивки в Мароко, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp