sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Либия

Флаг Либия    Либия

  Паметници на културата в Либия
  Публикувана от yonyo на 02 май 2011 г.
  Тази статия е прочетена 311 пъти, рейтинг: 3.50

    Археологическа местност Кирена

Функционирал като колония на гърците от Тера, Кирена (Archaeological Site of Cyrene) е един от водещите градове в гръцкия свят. Той е завладян от римляните, след което остава тяхна знаменита столица до земетресението през 365г. В руините, останали след Кирена и известни от осемнадесети век насам, може да се резчете хилядолетна история.

Археологическа местност Лептис Магна

Лептис Магна (Archaeological Site of Leptis Magna) е разширен и разкрасен от Септимий Север, който е роден там, а по-късно става император. Това е един от най-красивите градове на Римската империя, с неговите величествени градски монументи, пристанище, пазар, складове, магазини и жилищни квартали.

Археологическа местност Сабрата

Сабрата (Archaeological Site of Sabratha) е финикийска фактория, която служи за извозване на продукти от периферията на Африка. Градът е част от просъществувалото за кратко Нумидийско царство на Массинисса, след което попада под римско владичество и е изграден отново през втори и трети век сл.Хр.

Местност със скално изкуство Тадрарт Акакус

Тадрарт Акакус (Rock-Art Sites of Tadrart Acacus) е скалист планински масив се намира в съседство с Тасили н’Ажер в Алжир (също включен в списъка на Юнеско) и се отличава с хиляди изпълнени в различни стилове пещерни рисунки, които датират от времето между 12 000 години пр.Хр. и 100 години сл.Хр. Те отразяват важните промени, настъпващи с изменението на флората и фауната, както и различията в начина на живот на заселниците, които просъществуват едни след други в тази част на Сахара.

Старият град Гадамес

Гадамес (Old Town of Ghadamès), познат още като „Перлата на пустинята”, се намира сред оазис. Това е един от най-старите градове на границата със Сахара и е забележителен пример за традиционно селище. Интериорната архитектура там се характеризира с вертикално разделени функции: първият етаж се използва за складиране на запаси; следващият етаж се обитава от семейството, като е издаден над уличните пространства и така, покривайки ги, създава почти подземна мрежа от пешеходни алеи; най-отгоре, на върха, се разполагат открити тераси, предназначени за жените.

Тези исторически обекти в Либия са под егидата на ЮНЕСКО и са част от Световното природно и културно наследство.

http://libya.unescoheritage.info/

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Либия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Либия      Екскурзии и почивки в Либия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp