sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Либия

Флаг Либия    Либия

  Муамар Кадафи
  Публикувана от tot11t0 на 18 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 246 пъти, рейтинг: 1.00

    Муаммар ал-Каддаафи
معمر القذافي

-------------------------------------------------

Лидер и Вожд на Революцията
действащ
встъпил в длъжност на
1 септември 1969
Министър-председател: Багдади Махмуди
Предшестван от: Идрис
(като крал)

-------------------------------------------------

Генерален секретар на Генералния Народен Конгрес
Мандат
2 март 1977 – 2 март 1979
Министър-председател: Абдул Ати ал-Обейди
Предшестван от: нова длъжност
Наследен от: Абдул Ати ал-Обейди

-----------------------------------------------

Председател на Революционния Команден Съвет
Мандат
1 септември 1969 – 2 март 1979
Предшестван от: Идрис
(като крал)
Наследен от: длъжността премахната

----------------------------------------------

Роден 7 юни 1942 г. (1942-06-07) (на 68 г.)
Сирт, Либия
Първа дама: Сафия Фаркаш
Деца: Мохамед ал-Кадафи, Сейф ал Ислам Муамар ал-Кадафи, Саади Кадафи, Мутасим Кадафи, Ханибал Кадафи, Саиф ал Араб Кадафи, Камис Кадафи, Аиша ал-Кадафи, Ханна Кадафи (починала)
Религия Ислям
Университет Военна Академия в Бенгази

Награди:
Орден "Ст. планина" с лента

Полковник Муамар Кадафи (на арабски: معمر القذافي, Муа́ммар ал-Кадда́афи) е либийски военен и политик. Роден е на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт, от 1969 г. е реалният ръководител на Либия. В периода 2 февруари 2009 - 31 януари 2010 г. е избран за председател на Африканския съюз.[1]

Биография
Произходът на Кадафи е бедуински. Баща му Абу Мениар има един син (Муамар Кадафи) и две дъщери.

Според друга версия, бащата на Муамар е френски военен летец.

През 1962 г. Кадафи следва право и история в университета на Бенгази. Година по-късно е кандидат-офицер във Военната академия в Бенгази. Завършва военното си образование във Великобритания.

По-късно, под влияние идеите на панарабизма, основава Съюза на свободните офицери. С негова помощ сваля от властта крал Идрис и застава начело на управлението на военната хунта. Реорганизира бившата монархия в социалистическа държава. Пристъпва към одържавяването на нефтената индустрия на страната, банковото и финансовото дело. Във вътрешнополитически план Кадафи пропагандира т.нар. система на народните конгреси. През 1976 г. публикува "Зелената книга", в която излага политическите си идеи.

През 1979 г. формално се оттегля от държавното ръководство на страната, но влиянието му в либийската политика остава непокътнато.

От 1973 г. Либия се намира във въоръжен конфликт с Чад. Причина за това е искането на либийската страна за корекция на границата между двете страни. Едва през 1994 г. Либия изтегля своите части от Северен Чад.

Характерно за Кадафи е застъпването на идеята за арабско и африканско единство, където Либия да играе лидерска роля. Плод на тези усилия е създаването на Африканския съюз в опит да следва примера на европейска интеграция.

В миналото Кадафи е често обвиняван, че подържа международния тероризъм. Според някои сведения режимът в Либия е финансирал организации като ИРА, ООП и арабски терористични групировки. Тези обвинения стават причина за американските бомбардировки на Триполи и Бенгази. Тогава Кадафи се е укривал в маскировъчни палатки и шатри в пустинята.

През 2003 г. Кадафи се отказва от разработването на оръжия за масово поразяване, което му позволява да подобри отношенията си със Запада.

Често Кадафи е описван като непредсказуем политик способен на всичко, политик правещ бързи и неочаквани обрати във вижданията си.

По непотвърдено съобщение от Jerusalem Post (цитирайки палестинската Ma'an News Agency) на 13 май 2007 г. 65-годишният Кадафи бил хоспитализиран по спешност след исхемичен инсулт (или инфаркт според в-к “Йедиот Ахронот") и е в кома. Според „Ройтерс“ (по източник от италианското правителство) обаче Кадафи се бил обадил на премиера Романо Проди и му бил казал, че „се чувства добре“.

Награди
Български
Орден "Стара планина" с лента (през 1978 г.)
Почетен гражданин на София и почетен златен знак на София (от 16 юни 1978, почетният знак е отнет на 15 май 2007)
Почетен гражданин на Варна и почетен знак "Ключ на град Варна" със златната значка (от 1983 г.)
Почетен гражданин на Сливен и златна значка на града с лента (от 1983 г.)
Други
Белградският университет “Мегатренд” на тържество в град Себха го удостоява на 28 февруари 2007 с титлата „доктор хонорис кауза“ за „борбата му в защита на човешките права за свобода и независимост, на правото за власт на народите, благосъстояние и съпротива и на вечната световна ценност на “Зелената книга” и мощта на Джамахирията“. Според либийската информационна агенция „Джана“ почетната титла „доктор на науките“ от университета "Мегатренд" се прибавя към десетината докторски титли, с които либийският ръководител е удостоен от множество големи университети от целия свят.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Либия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Либия      Екскурзии и почивки в Либия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp