sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Либия

Флаг Либия    Либия

  “Ботушите” на ENI затъват в Либия
  Публикувана от tot11t0 на 18 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 151 пъти, рейтинг: 1.00

    Петролът поскъпва след изявленията на Кадафи, доставките от Джамахирията вече намаляват, Италия е най-застрашена при криза с либийския нефт

Изцапаните с либийски петрол "ботуши" на ENI може сериозно да затънат в размириците.

Размириците в Либия и военните действия на режима на Муамар Кадафи са основната новина, която влияе на световните борси през последните дни. Декларацията на полковника, че ще остане начело на Джамахирията дори с цената на още убити и ранени донесе допълнително напрежение на пазарите.

Според агенция “Ройтерс” три от компаниите, добиващи петрол в Либия, са преустановили своето производство. Това е довело до спад на износа от африканската държава, която има капацитет около 1,6-1,8 милиона барела дневно или

2% от световното потребление

Цената на суровия петрол сорт “Брент”, търгуван на лондонската стокова борса, поскъпна с още 1,3%. Днес, към 11,00 часа българско време, той се търгуваше за $107,2 за барел.
Цените на петрола на Лондонската борса полудяха.
Цените на петрола на Лондонската борса полудяха.

Скок от 0,5% имаше и при стойността на американския лек суров петрол, където сделки се сключваха на $95,9 долара за барел. На сесията във вторник нефтът успя да достигне невижданите от две години и половина $109 долара за барел, но в последствие спекулациите, че ОПЕК може да увеличи износните си квоти коригираха цената до $106 за барел.

Според анализ на американската агенция „Стратфор”, която използва услугите на бивши служители на ЦРУ, „политическите размирици в Либия вече оказват влияние върху енергийното й производство, а това е само началото”.

За разлика от повечето африкански държави, които развиват енергийно производство, почти целият нефт и природен газ в Либия са добивани на сушата. Това намалява разходите за развойна дейност, но увеличава последиците от негативното влияние на политическата нестабилност. А през последните дни Либия е всичко друго, но не и стабилна.

Дневният добив на нефт в страната може да бъде разделен на два потока

Първият идва от басейна в най-крайната западна част на Либия и се изнася през един голям терминал на запад от Триполи.

Вторият басейн е в източната част на страната, а продукцията се изнася с помощта на различни съоръжения в източните градове. На практика населението на Либия е разделено на две половини: основната база на лидера Муамар Кадафи е Триполи – в крайния запад, докато опозицията е съсредоточена в Бенгази на изток. Двата региона са разделени от 600 километра почти празна пустиня. Това на практика означава, че в страната има две политически фракции, два големи нефтени басейна и две отделни инфраструктури за експорт на продукцията.

“Най-малкото икономически, вече са посети семената на продължителните конфликти – независимо от това, което ще се случва с Кадафи и какви ще бъдат политическите промени, след като той си тръгне от властта (ако си тръгне – б.р.)”, твърдят анализаторите на “Стратфор”.
Ако в Либия избухне гражданска война, то и двете страни в нея ще могат да разчитат на приходи от продажбите на нефт.
Ако в Либия избухне гражданска война, то и двете страни в нея ще могат да разчитат на приходи от продажбите на нефт.

Според тях

“ако в Либия избухне гражданска война, всяка от двете страни ще разполага със свой собствен източник на доходи”

Досега все още не е имало нападения срещу производствени мощности, но заплахите за стабилността – явни или подразбиращи се – са достатъчни, за да накарат повечето международни петролни компании, които работят в Либия да евакуират екипите си. Тези екипи са много необходими. С малкото си население от 6,5 милиона души Либия просто не може да осигури необходимото й количество от технократи и инженери за нормалната работа на енергийния сектор. Така за чуждестранните фирми остава както да правят инвестициите, така и да извършват по-тежката дейност. Дори либийците да не са напълно некомпетентни, то техните умения като работна сила едва ли ще са напълно достатъчни (а те няма да са), защото политическата нестабилност ще остави по домовете им и много от тях. През последните 24 часа вече станахме свидетели на първото намаляване на експорта –

около 100 000 барела дневно вече са „извън играта”,

а със сигурност ще има и още.

Това развитие на ситуацията ще бъде най-голям проблем за италианския енергиен гигант ENI. Връзките на ENI с Либия са отражение на влиянието на Рим върху страната, което буквално датира още от времената на Римската империя. “Ботушите” на ENI стъпиха на земята в северноафриканската страна още с първите стъпки на нейната енергийна индустрия през 1959 година като никога досега италианците не са намалявали своята дейност. Дори и в мрачните дни на остракизъм на Либия от страна на Запада през 80-те година на миналия век, когато американските фирми бяха принудени да се изтеглят заради подкрепата на Кадафи за различни въоръжени групировки и последвалите санкции на САЩ и ООН, след като либийски агенти свалиха самолета на Пан Ам през 1988 година, причинявайки смъртта на 270 души. ENI произвежда 250 000 барела на ден в Либия, което представлява

15% от цялото производство на италианската фирма

“Частично ENI е и държавна фирма, а като такава е по-склонна към неефективна дейност и по-трудно възприемчива към новите технически предизвикателства.С подобни характеристики като компания за ENI ще е трудно да си осигури нови енергийни източници извън вече съществуващите възможности.И едва ли е изненадващо, че нейните пазарни дялове се “подяждат” от по-адаптивния частен конкурент “Едисон”, коментират анализаторите на “Стратфор”.
Разпределение на либийския нефт според най-големите му потребители ИЗТОЧНИК: АГЕНЦИЯ
Разпределение на либийския нефт според най-големите му потребители ИЗТОЧНИК: АГЕНЦИЯ “СТРАТФОР”

Като цяло Италия трябва да намери около 60 милиарда кубически метра природен газ годишно, за да покрива недостига от синьо гориво в страната. Въпреки недостатъците на партньорство с лидер като Кадафи, Либия може да осигури около 11 милиарда кубически метра – и ENI, с пълната подкрепа на правителството в Рим, взема всичко. Италия, през ENI, е също и най-големият потребител на либийски петрол. Останалите количества отиват в други части на Европа.

Според “Стратфор” дали ENI ще загуби или не достъпа до либийските енергийни източници от съображения за сигурност, прекъсване на доставките или заради ново правителство в Триполи, което ще е по-малко благосклонно към компанията, поддържала Кадафи, съществуват много рискове и ограничени възможности за бъдещето на отношенията на ENI с Либия.

http://argumenti-bg.com/2437/botushite-na-eni-zatavat-v-libiya/

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Либия      Потърси и резервирай online самолетен полет до Либия      Екскурзии и почивки в Либия, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp