sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сеул, Южна Корея Forecast
 
sp
Статия за Южна Корея

Флаг Южна Корея    Южна Корея

  Южна Корея – Страната на висшата красота
  Публикувана от tot11t0 на 13 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 519 пъти, рейтинг: 1.00

    Южна Корея като туристическа дестинация : Главните забележител-ности на страната са многобройните национални и регионални паркове. Освен в столицата Сеул във всеки град или провинция могат да се намерят културни забележителности.
Освен природната красота на планинския и островен свят туристите могат и да посетят и много културни богатства,част от които са обявени за световно културно наследство на ЮНЕСКО заради уникалността си.Между тях са кралската съкровищница Чонме в Сеул,праисторически долмени на Кочхан,Хвацун и Кангва,крепостта Хвасонг,палатът на Чхандекун в Сеул и храмът на Хаеинса с „Трипитака кореана ”,известната колекция от писмени паметници.
Въпреки продължилото векове чуждо (китайски и японско)владичество Корея успява да запази своите културни и етнически особености и да вгради отделни елементи в собствената си култура.Най-обичаните природни паркове са „Сокрисан”, „Чирисан” и „Халасан”,които се посещават от местните жители с голямо удоволствие.
Националния парк „Сокрисан”(Свещен снежен връх) с площ 345 кв.км е разположен в централната част на планината Таебаек.Буйните гори,колосалните водопади и горещите извори са превъзходни гледки.Националният парк „Чирисан” в южната част на страната е най-старият.Той впечатлява алпинистите с отлични планински пътеки и върхове,високи над 1500 м.Тук се намира и вторият по височина връх в страната Чирисан(1915 м.).
Град Кьонджу в провинция Северен Кьонсан е записан в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като „музей без стени”,дори е обявен за едно от най-важните исторически места на света.Кьонджу в продължение на 7 века е столица на кралство Силла до упадъка му през 935г.Обликът на града е доминиран от високите хълмове на кралските гробници,в които кралете и благородниците са били погребвани в отделни камери.Отгоре били натрупвани речни камъчета и глина и накрая се получавал затревен хълм.Около 1000 години продължава покоят на погребаните там,докато през 1921г. деца случайно откриват”Гроба на златните корони”Днес в парка „Тимоли” могат да се видят 20 гроба,разположени един до друг.Особено интересен е „Гроба на небесния кон” при който се виждат рисунки на галопиращ жребец на повече от 1500 години.В Кьонджу се намира и най-старата обсерватория на Корея.
Градът на северния бряг на река Хан за владетелите новооснованата династия И (1392 – 1910г)е би идеалната столица,разположена в центъра на империята.През 1394г. се полагат основите на днешния град Сеул,чийто граници днес са на 12 до 20 км от историческия център.Ако допреди 100 години по неасфалтираните улици са се движили още каруци и рикши,днес посетителите виждат милиони коли и добре изградено метро.След като в края на война през 1953г градът е почти напълно разрушен,той възкръсва от пепелта като феникс :започва интензивно строителство,придружено с висок прираст на населението,и към момента в Сеул живеят около 10 млн жители.Днес това е икономическия и културен център на Южна Корея.Там се намират най-добрите училища и университети в страната.Привлечени от града са особено младите хора.Да живееш в столицата,означава не само възможност за получаване на по-добро образование или реализация,но не и въпрос на престиж.Дори и в шумния метрополис се открива традиционната атмосфера: сред небостъргачите се е скрила построената през 1448 г. Южна порта,останка от каменните укрепления от времето на династията И.Дворците на тази династия също си струва да се посетят.Много будистки храмове и конфуциански съкровищници са символи на традициите и се почитат въпреки динамичния градски живот.Дворецът „Чандеокгунг” с впечатляващата си градина е в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство,също както и съкровищницата Чонме с родословното дърво на династията Чосон .

Информацията е взета от „Голяма енциклопедия на страните” Том 9
pomagalo.com

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Южна Корея      Потърси и резервирай online самолетен полет до Южна Корея      Екскурзии и почивки в Южна Корея, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp