sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сеул, Южна Корея Forecast
 
sp
Статия за Южна Корея

Флаг Южна Корея    Южна Корея

  Икономическото чудо
  Публикувана от tot11t0 на 12 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 217 пъти, рейтинг: 1.00

    До 60-те години на ХХ век Южна Корея била аграрна и слабо развита икономически страна. От 1952 год. насам са реализирани поредица от пет годишни планове, които имали за цел да изградят индустрията на страната с помощта на чужди инвестиции и помощи, най-вече от Япония и САЩ. Между 70-те и началото на 90-те години на ХХ век южнокорейската икономика прави огромен скок- нараства с около 9% годишно.
В страната се изграждат огромни индустриални зони в различни области- корабостроене, автомобилостроене, високи технологии, електроника и компютърна индустрия. По-голямата част от индустрията се развива благодарение на гигантски предприятия- конгломерати като „Самсунг” и „Хюндай”. Големите индустриални центрове са разположени по крайбрежието, което позволява чрез флота да се внасят необходимите горива и суровини и бързо да се изнася готовата продукция.
Най-голямото пристанище е Пусан- втори по големина град в страната след столицата Сеул.
Южна Корея работи предимно с вносни минерални суровини, защото собствените и запаси на полезни изкопаеми са сравнително малко. Изключение правят суровините на циментовата, стъкларската и керамичната промишленост.
Южна Корея няма собствени находища на нефт, но има силно развита нефтопреработваща промишленост от внос на суровини. Около 38% от електроенергията се произвежда в атомни електроцентрали.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Южна Корея      Потърси и резервирай online самолетен полет до Южна Корея      Екскурзии и почивки в Южна Корея, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp