sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Сеул, Южна Корея Forecast
 
sp
Статия за Южна Корея

Флаг Южна Корея    Южна Корея

  Сеул – градът на миналото и бъдещето
  Публикувана от yonyo на 11 октомври 2010 г.
  Тази статия е прочетена 183 пъти, рейтинг: 3.50

    Сеул е десетият по големина град в света. В него миналото и бъдещето се съчетават по удивителен начин. За богатата му история свидетелстват древните дворци, арки и храмове, а в същото време лъскавите небостъргачи и напрегнатото улично движение създават пулсиращата картина на типичния за ХХІ век мегаполис. Сеул е столица на Южна Корея и неин политическо-икономически и културен център. Населението на града наброява 11 милиона жители.

Неудържимата урбанизация и увеличаването на броя на автомобилите доведоха до силно замърсяване на въздуха и образуването на постоянен смог над града през 80-те и 90-те години на миналия век. Както в Токио, обаче, така и в Сеул действа специална програма за борба със замърсяването на атмосферата, която е довела до значителни успехи.

Днес Сеул е необичайно чист град, което отчасти се корени в древните норми и правила за поведение (например забраната за консумация на храна на обществени места извън заведенията за хранене). Тези, които замърсяват улиците, се глобяват от властите с една от най-големите глоби в света – 70 хил. вона (около 100 долара). Кметството на Сеул има широки пълномощия за използването на финансовите ресурси на града, което се отразява благоприятно и върху състоянието на околната среда. До неотдавна река Ханган бе чудовищно замърсена от битови и промишлени отпадъци. Днес тя отговаря на всички норми за чистота на водата и е основен елемент от зелената зона на столицата.

География на града

Обликът на Сеул се създава от извисяващата се в централния район планина Намсан и реката Ханган, която разделя града на северна (историческа) част и съвременна южна част. Важен ориентир е остров Йоидо, където се намира административният център на мегаполиса. Планината Намсан (265 м над морското равнище) представлява гранитна скала, пронизана от три тунела, свързващи севера и юга на града. В миналото река Ханган е служила като отбранителен рубеж на града. От средата на ХХ век бързото развитие на мегаполиса доведе до разширяването на територията му на юг.

За туристите най-интересни са централният и северният район на града. По-рано това са били любимите места на придворните и кралския двор – днес на тази територия са разположени най-красивите забележителности на Сеул. Именно оцелелите вили на кралските служители придават на тази част на града неповторим колорит.

Несъмнено най-ценните исторически паметници на Сеул са дворците от династията Чосон, които са били призвани да затвърдят мощта на управляващата династия, а днес продължават да излъчват разкош и великолепие. Всички те са построени в близост до Стария град, чиято територия е ограничена от Южните, Източните и Северните градски порти, които са част от отбранителните стени, построени през ХІV век. Днес всичките четири запазили се в Сеул дворци от династията Чосон са превърнати в музеи и са открити за посещения.

Сред останалите туристически забележителности на Сеул трябва да се отбележат Националният музей, Музеят на народното изкуство, Музеят по фолклористика към университета Сейонг и Музеят на войната.

Остров Йоидо, наричан още корейският „Манхатън“, е най-важният център на страната. Около двореца Йоуи-Плаза са разположени характерни за съвременния град сгради: Националната асамблея, щабквартирата на корпорацията LG, сградата на Сеулската стокова борса, радио-телевизионната корпорация „Мунхва“ и други. Най-високото съоръжение и видна забележителност на Сеул е знаменитата „KLI 63“ - 63-етажната сграда на застрахователната компания, която също се намира на острова.

Заслужава внимание и Олимпийският стадион, с вместимост 100 000 зрители, който е обект на гордост за корейците във връзка с признаването на техния международен статут и правото за организиране на Олимпийските игри през 1988 г. Именно тази Олимпиада бе необичайно важно събитие, с което Корея изгради своя образ на демократична страна, а не на полицейска държава.

http://idi.bg/blogs/view/blog/1250

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Южна Корея      Потърси и резервирай online самолетен полет до Южна Корея      Екскурзии и почивки в Южна Корея, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp