sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Кения

Флаг Кения    Кения

  Туркана (езеро)
  Публикувана от tot11t0 на 30 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 339 пъти, рейтинг: 1.00

    Местоположение Етиопия и Кения
Вид пустинно, безотточно езеро
Приток Омо
Отток безотточно
Дължина 312 км
Ширина 32 км
Площ 6405 км2
Дълбочина 73 м
Воден обем 203,6 км3
Езерото Туркана, известно в миналото под името Рудолф, е най-големият воден басейн на територията на Кения, и същевременно най-голямото непресъхващо пустинно езеро в света. Има площ от 6405 кв.км., максимална дълбочина от 73 м. и дължината от 312 км.

Езерото е безотточно, но в него се вливат няколко реки, една от които е Омо, която извира на територията на Етиопия, на 640 км от Туркана. В далечното минало, когато реките били по-пълноводни, нивото на езерото е било с около 180 м по-високо. То се оттичало в Нил чрез тесен ръкав в северозападния му край, но от резките промени в климата нивото на водата спаднало и сега разклонението е изцяло пресъхнало. С течение на векове вулканите, обграждащи езерото, са изсипвали в него огромни количества пепел и лава, които са се разтворили във водите му и са образували дебел слой утайки от минерални соли като натриев карбонат, по-известен като калцинирана сода. Така са образувани и трите вулканични острова в акваторията на Туркана.

Езерото е богато на фауна: обитава се от много видове риби, крокодили, хипопотами и цели колонии от птици (орли рибари, чапли, патици, гъски, ибиси, корморани и бели пеликани).

Първите европейци, достигнали езерото, са граф Самуел Телеки и Лудвиг фон Хьонел, на 5 март 1888. Кръщават го Рудолф, по името на австрийския престолонаследник. През 1975 г., когато Кения получава независимостта си, езерото е преименувано на Туркана, по името на местното племе.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Кения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Кения      Екскурзии и почивки в Кения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp