sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Кения

Флаг Кения    Кения

  Кения
  Публикувана от tot11t0 на 30 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 200 пъти, рейтинг: 1.00

    Кения е една от най-красивите африкански страни. След обявяването на независимостта и от Великобритания през 1963г. страната успешно развива своята икономика.
Кения заема североизточната част на Голямата Източноафриканска рифтова долина, която преминава през страната в посока север-юг. На отделни места дълбочината и достига до 600м., а ширината и варира от 14 до 85км. В грабена Грегори са разположени голям брой безотточни тектонски езера. Най-голямото сред тях е Туркана (Рудолф).
Рифтовата долина разделя Кения на две твърде различни части. Западната, по-тясна част, е съставена от равнини и плата. До брега на езерото Виктория, на границата с Уганда, е широкият 15 км. кратер на угасналия вулкан Елгон. Източната част е много по-голяма и включва високи планини, плата и равнини. Тук се извисява конусът на угасналия вулкан Кения 5199м. Той е втория по-големина връх в Африка и е разположен на Екватора, който преминава почти през средата на Кения. На изток платата стъпаловидно се понижават към крайбрежната равнина, през която текат главните реки Тана и Галана.
Океанското крайбрежие е стръмно, слабо разчленено, осеяно с тесни плажни ивици и мангрови храсталаци. Тук се намира главното пристанище и втори по-големина град в страната – Момбаса. Съвсем близо до брега, на север, е разположен главния архипелаг Ламу, с десетки, предимно населени островчета.
Естествената растителност в Кения е много разнообразна. Склоновете на пранините са обрасли с влажни, вечнозелени гори, западните и югозападните части са заети от савани, а на североизток има полупустинна растителност. Голямото биологично разнообразие в Кения се опозва в 55 национални паркове и ловни резервати. Най-популярни сред тях са „Масаи Мара” и „Серенгети”, стопанисван съвместно с Танзания. Макар, че през последните десетилетия са избити много диви животни, Кения все още превлича около 1 милион туристи.
Населението на Кения се състои от 50 различни народности. Почти половината от населението принадлежи към етническите групи кикуйо, луа и камба. Повечето кенийци са даети в селското стопанство. Отглеждат чай, кафе, памук, ориз, пшеница, свине. Произвеждат се главно хранителни продукти, текстил, бира, мебели, пластмаси и строителни материали. Добре развит е и туризмът.
Кения е една от малкото страни в Африка със стабилно развиваща се икономика.

Енциклопедия География на Света

      Добави във Facebook

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Кения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Кения      Екскурзии и почивки в Кения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp