sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
 
sp
Статия за Кения

Флаг Кения    Кения

  Найроби
  Публикувана от gogi99 на 28 март 2011 г.
  Тази статия е прочетена 202 пъти, рейтинг: 1.00

    Найроби е столицата на Кения както и административен център на едноименната провинция в страната. Градът е с най-голямо население в Кения и в цяла Източна Африка - между 3 и 4 милиона души.

История
Найроби е основан като селище покрай железопътната линия между Момбаса и Уганда през 1899 г. и постепенно се разраства. Името идва от местното масайско наименование на местността - 'Ewaso Nyirobi', което означава "хладни води".

Градът е напълно възобновен след чумна епидемия в началото на 20-и век и опожаряването на първоначалното поселение.

Найроби измества Момбаса като столица на протектората Британска Източна Африка през 1905 г. Железопътната връзка на Найроби го превръща във втория по големина град след Момбаса и привлича много капитали и хора.

В града в този период са основани няколко банкови и търговски представителства, както и луксозни хотели за британските колониалисти и ловците от сафаритата. Градът продължава да нараства през цялото време на британската колониална власт. Повечето британски колониалисти се установяват в предградията на града, а централните части са заети от масаите и хора от народа кикую. Възникват и конфликти в следствие на разширяването на града върху земите на местните племена. През 1919 г. Найроби получава статут на община, а в периода между 1920 и 1950 г. броят на белите заселници нараства от 9 на 80 хиляди. В този период започват конфликти между белокожото и чернокожото население. Найроби получава статут на град едва през 1954 година.

След Втората световна война, напрежението между колониалисти и местни нараства и избухва така нареченото Въстание Мау Мау. Джомо Кенията - бъдещ президент на независима Кения, е арестуван и пратен в затвор заради участие в бунта, въпреки липса на открита връзка между него и вълненията.

Зачестилите вълнения в страната довеждат до признаването на независимостта на Кения през 1963 г. Найроби става столица и най-голям град на Република Кения. След независимостта населението на града нараства скокообразно, което води до типични проявления на псевдоурбанизация и до невъзможност за изграждане на подходяща инфраструктура.

През август 1998 г. срещу посолството на САЩ в Найроби е извършен бомбен атентат, чиято отговорност поема Осама бин Ладен и Ал-Кайда.

Култура

Найроби е космополитен и мултикултурен град. От основаването си в него има силно британско присъствие и до днес е останало наследството от колониалното управление. Много от покрайнините на града носят английски имена.

В средата на 20-и век много чужденци се заселват в Найроби от други британски колонии, основно от Индия и Пакистан. В Найроби има общности и от Сомалия и Судан.

Мултикултурната среда в столицата на Кения благоприятства присъствието на храмове на различни религии – църкви, джамии, синагоги и храмове на местни вярвания. По-известни са Катедралата на Вси Светии, Катедралата на Светото семейство и Джамията.

Найроби често е наричан „Зеленият град под слънцето” и „Световна столица на сафаритата”. Друга известно названеие на града е „Мястото на студените води”.

Климат
На 1661 метра надморска височина климатът на Найроби е доста мек. Височината е причина за хладните вечери, особено през юни и юли, когато температурата може да падне до 10 °C. Най-слънчевото и топло време в годината е от декември до март, когато температурата е над 20 °C.

Има два дъждовни сезона, но валежите не са силни. Най-облачно е след първия, когато до септември непрекъснато валят ситни дъждове. Тъй като Нароби е близо до екватора разликите между сезоните са минимални.

Паркове
В Найроби има много паркове и отворени места. Повечето от града е скрит от гъсти дървесни корони. Най-известният парк е Ухуру. Паркът е близо до централния бизнес район. Ухуру е събирателен център за речи, митинги и служби на открито.

Централният парк е близко до Ухуру. Там се намира паметникът на Джомо Кенията, първият президент на Кения.

Туризъм
Найроби не е голяма туристическа дестинация, но има доста атракции. Най-известен е националният парк Найроби, който е уникален с това, че е в съседство със столичен град. В парка живеят много животни, включително лъвове и жирафи. Там има и 400 видове птици – повече от видовете на целите Британски острови.

В Найроби има и няколко музея. Националният музей на Кения е най-големият в града. В него може да се види голяма колекция артефакти, включително останки от хомо еректус.

Найроби е наричан „Световната столица на сафаритата” и има много хотели, предназначени за отиващите на сафари туристи.

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Кения      Потърси и резервирай online самолетен полет до Кения      Екскурзии и почивки в Кения, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp