sp
Потребител    Парола  

Нов потребител   Забравена парола

НачалоЗа идеятаКласиранеПартньроиКонтакт
    

Маршрут
sp
sp
 
Говорилня (0 теми)
 
Click for Токио, Япония Forecast
 
sp
Статия за Япония

Флаг Япония    Япония

  Бедствието в Япония
  Публикувана от yonyo на 02 април 2011 г.
  Тази статия е прочетена 344 пъти, рейтинг: 3.50

    На 11 март 2011 г. Япония беше ударена от земетресение с магнитуд 9-a степен по Рихтер - най-мощното в страната от 140 години и петото най-силно в света за последните 100 години. Има жертви, много пострадали, изчезнали и разрушения. Трусът предизвика 15-метрово цунами.
То е навлязло на места до десет километра навътре в сушата в префектурата Фукушима.

В първи блок на АЕЦ "Фукушима 1" на 12 март избухна експлозия вследствие изтичане на водород. Реакторът не бе засегнат. Покривът и стeните на сградата на реактора са се срутили. Преди експлозията, след отказ на системата за охлаждане, контролирано е изпусната радиоактивна пара. Радиацията в района на двете електроцентрали Фукушима 1 и 2 бе повишена десетки пъти над нормалното.

Две експлозии избухнаха в третия блок на АЕЦ Фукушима 1 в понеделник, 14 март. Според японски експерт има частична повреда в корпуса на първи и трети реактор. След това възникнаха проблеми в охладителната система и на реактор №2 на централата и се появи риск от стопяване на активната зона. На 15 март там избухна взрив. Имаше два пожар в реактор №4 в басейна за съхранение на отработено ядрено гориво.

След тези инциденти бе съобщено за частично разтопяване в активната зона и на трите работещи реактора, частично бе нарушена обвивката на втори и трети реактор, което е довело до изтичане на радиация. По-късно се появиха твърдения, че обвивките на реакторите са непокътнати.

На 25 март бе съобщено за вероятно изтичане на радиация след като тестове показаха, че нивата й във водата в Трети реактор е 10 000 пъти над нормата. На 27 март във втори реактор бе установена радиация, превишаваща нормата 100 хил. пъти, като се появиха съмнения за повреда на горивните пръти. В първи реактор също има радиация във водата. На 28 март за първи път бе установена радиация и извън сградите на реакторите - в тунел, свързващ реактор 2. Бяха открити и следи от плутоний в почвата. Радиацията в морската вода достигна нива, превишаващи нормата 4 385 пъти (1850 пъти по по-ранни данни). Растат страхове от просмукване на радиация в околната среда

Наред с овладяването на радиоактивното изтичане, Япония отчаяно се опитваше да охлади реакторите, за да предотврати разтопяване, както и да пусне електричеството и да възстанови нормалното охлаждане.

НА 30 март бе решено да се изведат от употреба първите 4 реактора , като се обсъжда те да се покрият със специален материал, за да се спре радиоактивното замърсяване.

Наредено бе (три седмици след труса) всички 55 ядрени реактора да вземат мерки за безопасност

Броят на загиналите и изчезналите надхвърли 28 000 души.

Това е голямата ядрена дилема. За по-добра сигурност на централите се нуждаете не само от добро планиране и добри инженери. Нуждаете се от такова общество, което може да осигури отговорност и прозрачност, общество, което може да осигури институции, които получават и заслужават доверие.

Имаше серия последващи трусове, достигащи до 6,9 по Рихтер.

Голяма част от комуникациите в страната са извън строя. Не достигат стоки от първа необходимост, има прекъсвания на електричеството. Открита бе радиация в питейната вода, мляко и зеленчуци в засегнатия район, но дори и в Токио.

Редица страни обявиха, че преразглеждат ядрените си програми. ЕС обяви, че ще направи стрес тестове на всички ядрени централи.

Япония оценява икономическите загуби от земетресението от 11 март и последвалото цунами на 16-25 трлн. йени (до 309 млрд. долара), което е повече от двойно спрямо оценката за земетресението в Кобе през 1995 г.

http://dnes.dir.bg/temite/tag/quake-japan-109275

      Добави във Facebook

Снимка 1

Дайте Вашата оценка за тази статияКоментари
  Все още няма направени коментари!
Всички полета са задължителни!        Подател:*
 Код за оторизация:
*
anti robot anti robot anti robot anti robot anti robotПотърси и резервирай online хотел в Япония      Потърси и резервирай online самолетен полет до Япония      Екскурзии и почивки в Япония, офертиsp
Онлайн резервации на самолетни билети sp
sp

sp
sp
sp